kennisbank-vormen-elektrisch-rijden-hero-mobiel

De voordelen van elektrisch rijden

De nieuwe manier van rijden

De verschillende soorten van elektrisch rijden

Elektrisch rijden, u hoort er vast veel over. Het is tenslotte de toekomst zeggen velen. Het biedt nieuwe kansen in op het gebied van rijden. In dit artikel zullen wij verder ingaan op vormen van elektrisch rijden. 

We bespreken de volgende punten: 

1. Wat is elektrisch rijden?
2. Welke vormen van elektrisch rijden zijn er?
3. Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?
4. Wat is waterstof rijden?
5. Wat zijn de voordelen van waterstof rijden?

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wil zeggen dat u gedeeltelijk of volledig geen brandstof meer verbruikt als u met uw personenauto of bedrijfswagen van A naar B gaat. Hiermee is een elektrische auto aanzienlijk milieuvriendelijker dan een 'reguliere' auto op brandstof. Het is begrijpelijk dat u een gevoelsmatige ervaring tegemoet gaat als het gaat om elektrisch rijden. Echter biedt het een bepaalde gewenning welke óók meer voordelen kent, zo kan u dagelijks met een volle accu wegrijden wanneer u in staat bent om de elektrische auto voor de deur op te laden. U rijdt volgens de toekomst. We bespreken in dit artikel ook de voordelen van elektrisch rijden en de vormen ervan.

Welke vormen van elektrisch rijden zijn er?

Er zijn verschillende elektrische voertuigen te onderscheiden. Elektrische auto’s zijn auto’s met een volledige elektrische motor. Toch zijn er verschillen aan te wijzen. Er zijn natuurlijk verschillende auto’s die niet volledig elektrisch zijn, maar wel beschikken over een zogenoemde elektromotor.

Hybride (HEV)

Een hybride auto heeft een fossiele brandstofmotor en één of meer elektromotoren. Deze motoren worden automatisch weer opgeladen met de energie die vrijkomt tijdens het afremmen. De actieradius van dergelijke voertuigen is niet bijzonder groot. Gemiddeld genomen kan u met een hybride auto 25 á 35 km rijden. 

Plug-in Hybride (PHEV)

Een plug-in Hybride auto heeft als het ware twee motoren. Een reguliere verbrandingsmotor en een elektrische aandrijfmotor. De naam zegt het al; maar deze voertuigen zijn ook daadwerkelijk op te laden met een stekkeraansluiting. Gemiddeld genomen kan u met een Plug-in Hybride tot 40 á 50 km rijden. 

Volledig elektrisch (EV)

Een volledig elektrische auto heeft maar één aandrijving en dat is een volledig elektrische motor. Deze worden volledig aan de stekker opgeladen en zijn dus ook schoner en stiller dan verbrandingsmotoren en de hybride varianten. 

Waterstof

Wat veel mensen niet weten is dat Waterstof ook een vorm is van elektrisch rijden. Een brandstofcel zet waterstof om naar elektrische energie. Deze energie wordt dan gebruikt om de motor aan te drijven. De enige uitstoot daarvan is waterdamp.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

De bekende voordelen van het elektrische rijden beginnen uiteraard bij een schoner milieu vanwege het feit dat een elektrische auto geen schadelijke gassen zoals stikstof en CO2-uitstoot kent. Daarnaast is een elektrische auto ook aanzienlijk stiller dan een reguliere brandstofauto.

De voordelen die wellicht meer tot de verbeelding spreken en interessant zijn voor u om de overstap naar elektrische mobiliteit te maken zijn hieronder nader beschreven:

 • Elektriciteit is voordeliger dan benzine, LPG en diesel
  Wanneer u een elektrisch voertuig thuis oplaad aan het netstroom bent u tot wel 50% voordeliger ten opzichte van een voertuig die voorzien is benzine, LPG of diesel.
 • Altijd een volle ‘tank’ wanneer u van huis gaat
  Een elektrisch voertuig in combinatie met een laadpaal aan huis geeft u de luxe om te allen tijde met een volledige volle accu van huis te vertrekken. Zo hoeft u in de meeste gevallen zelden tot nooit onderweg uw auto op te laden.
 • Rijden op uw zelf opgewekte energie door zonnepanelen
  Indien u al zonnepanelen heeft of van plan bent om deze aan te schaffen kan u deze energie gebruiken om uw auto mee op te laden. Zo wordt het elektrische rijden nog veel voordeliger!
 • Tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting
  U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto's is verlengd tot 2025.
 • Lagere kosten aan onderhoud
  Een reguliere auto met een verbrandingsmotor kent in de meeste gevallen meer dan 200 draaiende onderdelen, dit is aanzienlijk meer dan een elektrische auto. Een elektrisch aangedreven auto kent gemiddeld slechts 7 draaiende onderdelen. Minder draaiende onderdelen betekent automatisch minder onderdelen die slijtage gevoelig zijn.

Wat is waterstof rijden?

Waterstof is een brandbaar gas. Het is kleurloos, niet giftig, geurloos en bevat geen koolstof. Dit in tegenstelling tot CO2 dat, na verbranding, wel koolstofuitstoot. 
Rijden op waterstof is volledig elektrisch. Elektromotoren zorgen ervoor dat de wielen worden aangedreven. Het verschil tussen waterstofauto en een elektrische auto is de manier waarop de energie wordt opgeslagen. Het enige wat de auto verlaat zijn waterdruppeltjes. 
Elektrische auto's slaan elektriciteit op in een groot accupakket. Energie van een waterstof auto wordt gehaald uit waterstof. Deze doet dat niet door  het te verbranden, maar op een andere manier namelijk: Chemische reactie waarbij energie vrijkomt in de vorm van elektriciteit. De elektromotoren kunnen gevoegd worden door deze elektriciteit.

Als u wilt begrijpen hoe een waterstofauto werkt, is het belangrijk te weten wat waterstof is. Waterstof komt niet van nature voor op de aarde. Het zal dus geproduceerd moeten worden. Dat gebeurt door water te splitsen in zuurstof en waterstofgas. Waterstof is een energiedrager. Het kost energie om het te maken, vervolgens kun je die energie er weer uithalen.

Wat zijn de voordelen van waterstof rijden?

Voordelen van waterstof zijn er ook. We bespreken een aantal voordelen.

 • Tanken
  Een waterstofauto kun je in enkele minuten voltanken, zoals een benzine- of dieselauto.
 • Milieu
  Omdat een waterstofauto een veel kleinere accu heeft dan een batterij-elektrische auto (de accu dient enkel als buffer), is de productie van een waterstofauto minder belastend voor het milieu.
 • 500 km actieradius 
  Veel meer kilometers dan de gemiddelde elektrische auto.
 • Een onuitputtelijke voorraad 
  Waterstof kan uit allerlei materialen en stoffen worden gewonnen. Een tekort aan waterstof is onwaarschijnlijk.
 • Eenvoudig op te slaan en te transporteren:
  Waterstof is makkelijk op te slaan onder de grond. het vervoer kan bijvoorbeeld door bestaande (gas)leidingen.

Benieuwd naar onze elektrische modellen?

Veelgestelde vragen

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wil zeggen dat u (bijna) niet meer benzine verbruikt als u rijdt. Een voertuig die milieuvriendelijker is en rijdt op elektriciteit. De elektriciteit produceert de beweging van uw auto. U laad het voertuig op met een stekker en klaar u kunt de weg op. U rijdt volgens de toekomst.

Bekijk de elektrische voorraad
Welke vormen van elektrisch rijden zijn er?

Hybride (HEV), Plug-in Hybride (PHEV), Volledig elektrisch (EV) en Waterstof.

Bekijk de elektrische voorraad
Waarom elektrisch rijden?
 • Elektriciteit is voordeliger dan benzine, LPG en diesel
 • Altijd een volle ‘tank’ wanneer u van huis gaat
 • Rijden op uw zelf opgewekte energie door zonnepanelen
 • Tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting
 • Lagere kosten aan onderhoud
Bekijk de elektrische voorraad