bijtelling-auto-header-mobiel

Bijtelling

Bijtelling: een belangrijke factor

Bij Wensink begrijpen wij dat de bijtelling een belangrijke factor is bij het uitzoeken van een auto. Bijtelling roept dan ook vaak veel vragen op. Hoeveel bijtelling moet ik betalen? Welk type auto is gunstiger in de bijtelling? In dit artikel vindt u de antwoorden op al deze vragen.

In dit artikel vindt u antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is bijtelling?
  2. Wanneer moet ik bijtelling betalen?
  3. Hoe zit het met elektrische auto's en bijtelling?
  4. Hoe bereken ik mijn bijtelling?

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat u afdraagt aan de Belastingdienst voor het privégebruik van uw zakelijke auto. Dit bedrag is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Voor elektrische auto's is dit 16% tot €35.000 daarboven is het 22%. Voor alle andere brandstoffen betaald u standaard 22% van de cataloguswaarde. De cataloguswaarde van uw auto is dus bepalend voor de bijtelling. Voor een personenwagen is de cataloguswaarde de nieuwprijs van de auto. Dit is inclusief de BPM en de BTW. Voor een bestelauto die na juli 2005 voor het eerst op naam is gesteld gelden dezelfde regels. Is de bestelauto voor juli 2005 voor het eerst op naam gesteld is de catalogusprijs inclusief BTW, maar zonder BPM. Naast de cataloguswaarde van uw auto heeft uw inkomen ook invloed op de bijtelling. 

Wanneer moet ik bijtelling betalen?

Bijtelling moet u betalen als u ook privé gebruik maakt van de auto van de zaak. Echter betaalt u pas bijtelling als u jaarlijks meer dan 500 privékilometers maakt. Wanneer u onder de grens van 500 kilometer blijft hoeft u dus geen bijtelling te betalen. 

Bijtelling Elektrische auto 2022 en 2023

De regels rondom bijtelling van een elektrische auto liggen anders dan bij een auto op fossiele brandstoffen. Daarom zijn elektrische auto's financieel ook zeer interessant. Vanaf 2022 is het bijtellingspercentage van elektrische auto's 16% in tegenstelling tot de 22% van auto's met een verbrandingsmotor. Zo wordt het elektrisch rijden gestimuleerd door de overheid. De 16% bijtelling is tot € 35.000 van de catalogusprijs. Is de catalogusprijs van uw auto meer dan € 35.000, dan geldt dat u over de eerst € 35.000 16% bijtelling betaalt en over het restbedrag 22%. 

Het lage bijtellingstarief is echter exact 60 maanden geldig vanaf het moment dat het kenteken voor het eerst op naam wordt gezet. Wanneer u vanaf 1 januari 2022 een elektrische auto least dan betaalt u tot januari 2026 16%. 

bijtelling-slider-ev

 

Hoe bereken ik mijn bijtelling? 

De bijtelling voor uw lease auto kunt u als volgt berekenen: 

bijtelling x cataloguswaarde - eigen bijdrage = fiscale bijtelling.

Hoogste belastingschijf x fiscale bijtelling = netto bijtelling. 

Rekenvoorbeeld:

Bijtelling per jaar
CataloguswaardeBijtelling Eigen bijdrage22% van cataloguswaardeBijtelling per jaar
€ 30.000,-22%€ 1.500,-€ 6.600,-€ 5.100,-
Netto bijtelling per jaar
CataloguswaardeInkomensbelastingBijtelling per jaarNetto bijtelling per jaar
€ 30.000,-Schijf 1: 37,07%€ 5.100,-€ 1.890,57
€ 30.000,-Schijf 2: 49,50%€ 5.100,-€ 2.524,50

Veel gestelde vragen

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat u afdraagt aan de Belastingdienst voor het privégebruik van uw zakelijke auto.

Hoe zit het met elektrische auto's en bijtelling?

Vanaf 2022 is het bijtellingspercentage van elektrische auto's 16% in tegenstelling tot de 22% van auto's met een verbrandingsmotor. Zo wordt het elektrisch rijden gestimuleerd door de overheid.

Hoe bereken ik mijn bijtelling?

De bijtelling voor uw lease auto kunt u als volgt berekenen: bijtelling x cataloguswaarde - eigen bijdrage = fiscale bijtelling. Hoogste belastingschijf x fiscale bijtelling = netto bijtelling. 

Wanneer moet ik bijtelling betalen als zpp'er?

De bijtelling kunt u berekenen door het bijtellingspercentage van uw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde