wat-is-elektrisch-rijden

Wat is elektrisch rijden?

Een nieuwe dimensie van autorijden

De kenmerken van een elektrische auto (EV)

Steeds meer merken zijn haar modellen aan het verduurzamen waardoor er een steeds breder aanbod komt van elektrische personenauto's en bedrijfswagens. Wanneer u de stap overweegt uit financiële redenen of vanwege het milieu zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden ten opzichte van een auto op benzine of diesel.

U heeft ongetwijfeld meerdere vragen rondom het rijden in een elektrische auto. Bijvoorbeeld wat de kosten zijn voor het opladen, hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden en hoe het laden in het buitenland werkt. Alles over elektrisch rijden leest u hier.

In dit artikel vindt u onder andere de volgende onderwerpen met betrekking tot elektrisch rijden:

 1. Wat is een elektrische auto?
 2. Wat kost het opladen van een elektrische auto?
 3. Hoeveel kWh kost het opladen van een elektrische auto?
 4. Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto?
 5. Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?
 6. Laden in het buitenland

Wat is een elektrische auto

Een elektrische auto – ook wel bekend EV – is een personenauto of bedrijfswagen waarbij de wielen worden aangedreven door middel van een elektromotor. Om deze elektromotor aan te drijven haalt het voertuig stroom uit de accu die vaak op de bodem van het voertuig is gemonteerd. Uiteraard is het bij een elektrische auto van belang om de accu te voorzien van stroom door middel van een laadkabel bij een oplaadpunt, dit is vergelijkbaar met het tanken van benzine of diesel bij een auto op brandstof.

Het grote verschil hiervan is dat een volledig elektrische auto (EV) zich enkel kan voortbewegen dankzij de elektromotor in combinatie met de accu. Dit is anders vergeleken met een mild hybride (MHEV) en Plug-In Hybride (PHEV), hierbij is het beste van twee werelden samengevoegd. Met die reden kan je in een in mild hybride (MEV) en Plug-In Hybride altijd nog rijden op een brandstof zoals benzine of diesel.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Om uw eigen nieuwe of gebruikte elektrische personenauto of bedrijfswagen op te laden heeft u een 3-tal verschillende keuzes om dit te doen namelijk via een thuislaadpunt, publieke laadpaal of een snellader. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Laadpaal thuis

De meest voordelige methode om een elektrisch voertuig op te laden is door middel van een eigen laadpaal aan huis of via het stopcontact. Dit is gelijktijdig wel de langzaamste manier om uw voertuig op te laden, al is het voordeel dat u iedere dag met een volle accu van huis kan vertrekken. Daarbij als u over zonnepanelen beschikt wordt elektrisch rijden financieel nog een stuk voordeliger.

De kosten die u maakt per kilowattuur zijn volledig afhankelijk van het contract wat u met uw energieleverancier heeft afgesproken is afgesproken. In de meeste gevallen ligt dit omgerekend op circa € 0,05 per kilometer.

Publieke oplaadpunten

De laadpalen die u meest tegenkomt op de openbare wegen zijn de publieke laadpalen. Doorgaans zijn deze logischerwijs iets duurder dan een thuislaadpunt, dit heeft er alles mee te maken dat de kosten voor aanleg en onderhoud door worden berekend aan de eindgebruiker.

De kosten kunnen enorm variëren tussen de diverse aanbieders, maar omgerekend komt dit in de meeste gevallen neer op gemiddeld € 0,08 per kilometer.

Snelladen

Wie zijn elektrische voertuig snel wil opladen tijdens een lange rit, maar niet lang hiervoor wil wachtten zijn de snelladers de juiste keuze voor u. Zo kan de Kia EV6 in slechts 18 minuten opgeladen worden van 10% tot 80%. Wel is het zo dat dit de duurste methode is om uw auto te voorzien van een volle accu, daarom wordt dit ook wel gezien als een 'noodoplossing' die in regulier gebruik niet vaak gebruikt zal worden.

De kosten die u omgerekend u maakt door uw voertuig op te laden aan een snellaadpunt liggen gemiddeld op € 0,12 per kilometer.

Wat kost elektrisch rijden?

Wanneer deze kosten per kilometer van een brandstofauto worden vergeleken met een elektrische auto is er op dit moment een kanteling aan het plaatsvinden waarmee elektrische voertuigen voordeliger zijn.

BrandstofVerbruikPrijs voor 40 liter brandstof*Afstand die u kan rijden op 40 literPrijs per gereden kilometer
Auto op gas1:12,5€ 42,44500 kilometer8,4 cent
Auto op benzine1:15€ 91,04600 kilometer15,1 cent
Auto op diesel1:21€ 78,96840 kilometer9,4 cent

De meest voordelige manier om een elektrische auto op te laden is thuis aan een eigen laadpaal of stopcontact. De omgerekende kosten – afhankelijk van het contract van uw energieleverancier – bedragen hierbij zo'n  € 0,05 á € 0,08 per gereden kilometer. Zelfs bij het gebruik van een snellader aan de snelweg waarmee u voertuig in de meeste gevallen binnen 30 minuten tot 80% opgeladen is bent u voordeliger uit ten opzichte van een auto op benzine of diesel.

* Prijs is berekend op adviesprijzen van 19-04-2024

Hoeveel kWh kost het opladen van een elektrische auto?

Net als in lijn als de kosten voor het opladen per kilometer kan bij de kosten per kWh ook de onderverdeling gemaakt worden tussen een thuislaadpunt, publieke laadpaal en een snellaadpaal. Omdat de kosten sterk kunnen verschillen van de diverse energieleveranciers en/of aanbieders van laadpalen is met die reden een ruime marge op de kosten per kWh genomen.

 • Thuislaadpunt: Tussen € 0,20 en € 0,25 per kWh.
 • Publieke laadpalen: Tussen € 0,30 en € 0,60 per kWh.
 • Snellaadpalen: Tussen € 0,25 en € 0,79 per kWh.
opladen-elektrische-auto-1

Hoe lang duurt het opladen van een volledig elektrische auto?

De tijdsduur van het opladen van een elektrische auto hangt van vele factoren af, namelijk de laadsnelheid in kilowatt (kW) wat de specifieke auto ondersteund en het soort laadpaal waar de auto mee wordt opgeladen. Hierdoor is het lastig om een te bepalen hoe snel een elektrische personenauto of bedrijfswagen volledig opgeladen is.

Soort laadpaal
Om een elektrische auto op te laden zijn er 2 typen laadpalen, namelijk laadpalen die laden met wisselstroom (AC) en laadpalen die laden met gelijkstroom (DC).

 • AC-lader (wisselstroom)
  De AC-lader – ook wel de reguliere laadpaal – is een laadpaal waarbij het voertuig zelf de elektriciteit omzet naar gelijkstroom (DC). Dit wordt gedaan aan de hand van een omvormer die in de auto is geïnstalleerd, deze is van een fors kleiner formaat ten opzichte dan wanneer die in laadpaal zou zijn ingebouwd. Hierdoor is in de meeste gevallen slechts 11 kW haalbaar om te laden, uit financieel oogpunt is deze 'langzame' manier van laden wel het meest voordeligst.
 • DC-lader (gelijkstroom)
  De AC-lader – ook wel de snellader – is een laadpaal waarbij de elektriciteit minder weerstand heeft, hierdoor is het mogelijk om in zeer korte tijd een elektrische auto op te laden. Het verschil ten opzichte van een normale laadpaal met AC is dat de snellaadpaal al een ingebouwde omvormer heeft waardoor de (compacte) ingebouwde omvormer in de auto geen werk hoeft te verrichten. Deze snelle laadpalen staan dan ook vaak langs snelwegen vanwege het feit dat wanneer je onderweg bent snel weer op pad wil.

Ondersteuning laadsnelheid in kilowatt (kW)
Zo kan een Kia EV6 met behulp van een laadpaal die beschikt over een laadvermogen (DC) van tenminste 240 kW de batterij in 18 minuten opladen tot 80%. Dat terwijl de Ford Mustang Mach-E aan een laadpaal (DC) met een minimaal laadvermogen van 150 kW de batterij in 45 minuten kan opgeladen tot 80%. Hierbij is het zo de EV6 met een hoger kilowatt vermogen kan laden ten opzichte van de Mustang Mach-E, hierdoor zal de Mustang Mach-E niet sneller laden wanneer deze aan een laadpaal is gekoppeld die een hoger kilowatt vermogen heeft. Dat heeft er mee te maken dat elk merk en model een andere laadtechnologie gebruikt waardoor de maximale laadsnelheden sterk kunnen verschillen.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

De bekende voordelen van het elektrische rijden beginnen uiteraard bij een schoner milieu omdat een elektrische auto geen schadelijke gassen zoals stikstof en CO2-uitstoot kent. Daarnaast is een elektrische auto ook aanzienlijk stiller dan een reguliere brandstofauto.

De voordelen die wellicht meer tot de verbeelding spreken en interessant zijn voor u om de overstap naar elektrische mobiliteit te maken zijn hieronder nader beschreven:

 • Elektriciteit is voordeliger dan benzine, LPG en diesel
  Wanneer u een elektrisch voertuig thuis oplaad aan het netstroom bent u tot wel 50% voordeliger dan een voertuig die voorzien is benzine, LPG of diesel.
 • Altijd een volle ‘tank’ wanneer u van huis gaat
  Een elektrisch voertuig in combinatie met een laadpaal aan huis geeft u de luxe om altijd met een volledige volle accu van huis te vertrekken. Zo hoeft u in de meeste gevallen zelden tot nooit onderweg uw auto op te laden.
 • Rijden op uw zelf opgewekte energie door zonnepanelen
  Indien u al zonnepanelen heeft of van plan bent om deze aan te schaffen kan u deze energie gebruiken om uw auto mee op te laden. Zo wordt het elektrische rijden nog veel voordeliger!
 • Tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting op elektrische auto's
  U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto's is verlengd tot 2025.
 • Lagere onderhoudskosten elektrische auto 
  Een reguliere auto met een verbrandingsmotor kent in de meeste gevallen meer dan 200 draaiende onderdelen, dit is aanzienlijk meer dan een elektrische auto. Een elektrisch aangedreven auto kent gemiddeld slechts 7 draaiende onderdelen. Minder draaiende onderdelen betekent automatisch minder onderdelen die slijtage gevoelig zijn.

Laden in het buitenland

Wanneer u met uw elektrische auto naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld een vakantie heeft u in de meeste gevallen toegang tot de meeste laadpalen. Wel kan het voorkomen dat uw laadpas niet door alle laadstations worden geaccepteerd, deze dekking is volledig afhankelijk van welke afspraken de specifieke provider heeft gemaakt met de verschillende buitenlandse partijen. Hierdoor is het raadzaam om bij langere ritten in het buitenland uw route zorgvuldig te plannen – via bijvoorbeeld de app ABRP: A Better Routeplanner – zodat u niet met verrassingen komt te staan óf om een lokale laadpas in het specifieke land aan te vragen.

Elektrische auto kopen? Bekijk onze voorraad

Of het nu gaat om elektrische personenwagens of bedrijfswagens, een grote of kleine elektrische auto. Wensink heeft de elektrische auto voor u. Bovendien biedt Wensink verschillende laadoplossingen voor uw elektrische auto.

Bekijk alle elektrische voorraad

Veelgestelde vragen

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wil zeggen dat u (bijna) niet meer benzine verbruikt als u rijdt. Een voertuig die milieuvriendelijker is en rijdt op elektriciteit. De elektriciteit produceert de beweging van uw auto. U laad het voertuig op met een stekker en klaar u kunt de weg op. U rijdt volgens de toekomst.

Bekijk de elektrische voorraad
Welke vormen van elektrisch rijden zijn er?

Hybride (HEV), Plug-in Hybride (PHEV), Volledig elektrisch (EV) en Waterstof.

Bekijk de elektrische voorraad
Waarom elektrisch rijden?
 • Elektriciteit is voordeliger dan benzine, LPG en diesel
 • Altijd een volle ‘tank’ wanneer u van huis gaat
 • Rijden op uw zelf opgewekte energie door zonnepanelen
 • Tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting
 • Lagere kosten aan onderhoud
Bekijk de elektrische voorraad