wensink-kennisbank-aangenaam-de-herfst-door-hero-mobiel

Ga aangenaam de herfst door

Ga samen met uw auto goed voorbereid en veilig onderweg!

Ga veilig de herfst door met deze 6 tips

De dagen worden korter, de weersvoorspellingen slechter. De herfst is officieel van start gegaan. Is uw auto klaar om deze weersomstandigheden te trotseren? Het is verstandig om uw auto te laten controleren. We helpen u graag aangenaam de herfst door. In dit artikel vindt u tips met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  1. Banden
  2. Ruitenwissers
  3. Verlichting
  4. Condens
  5. Laaghangende herfstzon
  6. Accu

1. Banden: controleer tijdig het profiel van uw banden om onveilige situaties te voorkomen
Met het aanbreken van de herfst is kans op neerslag vele malen groter en dus ook de kans op aquaplaning. Ook kan het glad zijn door bladeren of in de vroege ochtend door een opgevroren wegdek. Uiteraard is uw snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden altijd een goed idee, maar ook uw banden kunnen het verschil maken. Gladde banden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Uw remweg wordt langer omdat uw banden minder grip hebben. Ook het type band heeft invloed op veilig rijden in de herfst. Zomerbanden hebben een andere samenstelling dan winterbanden. Winterbanden hebben meer profiel, meer grip en kunnen beter tegen lagere temperaturen. Uw auto komt sneller tot stilstand. In de praktijk kan dit het verschil maken; wel of geen botsing of schade.


 

remweg-bij-nat-wegdek-zomerbanden-winterbanden

2. Ruitenwissers: versleten ruitenwissers zijn te herkennen aan veel geluid of strepen die worden achtergelaten.
Niets is zo vervelend dan een vrachtwagen passeren in de regen en volledig uw zicht kwijt raken door het opspattende regen. Goed werkende ruitenwissers zorgen dat u zicht houdt. Maken uw ruitenwissers veel geluid of strepen dan zijn ze versleten en aan vervanging toe. Wanneer u toch in de buurt bent van de ruitenwissers is het verstandig om direct te controleren of er nog voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is. Het kan verstandig om alvast te kiezen voor ruitenwisservloeistof die bestand zijn tegen vorst.

3. Houd uzelf ook zichtbaar voor andere weggebruikers door uw verlichting te controleren
Om 8:00 uur in de ochtend wordt het pas licht en om 19:00 uur ’s avond is het alweer donker. Met deze kortere dagen, maar ook met mistig weer wilt u wel graag goed kunnen zien en goed gezien worden. Niet zeker of alle lichten het doen of juist afgesteld zijn? Laat uw verlichting controleren of controleer ze zelf in de reflectie van bijvoorbeeld een ruit. Altijd handig is om ook reservelampjes in uw auto te bewaren.

4. Voorkom condens in uw auto tijdens het rijden om optimaal zicht te behouden 
Condens kan uw zicht flink belemmeren. Door het kouder wordende weer heeft u vaker last van condens in de auto. Dit komt door de luchtvochtigheid. De auto is koud en u bent warm, waardoor er condens ontstaat. Meestal helpt de verwarming of airco even aandoen. Of zorg voor een doekje of trekker in de auto.

5. Bescherm uzelf de laaghangende herfstzon om verblinding te voorkomen
Heerlijk zo’n herfstzonnetje maar meestal schijnt die recht in uw ogen en wordt het opeens lastig om te zien of het stoplicht op rood staan of er verkeer van rechts komt. Een zonneklep of zonnebril doet wonderen.

6. De accu is zeer gevoelig voor lagere temperaturen, met name accu's die al enige tijd meegaan
Startproblemen als weer kouder wordt? De prestatie van uw accu wordt beïnvloed door de temperatuur buiten. De gemiddelde levensduur van een accu is 5 tot 7 jaar. Dit is verschillend per auto, maar ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gebruik van je auto. Het is sowieso verstandig om uw accu regelmatig te laten controleren, want het laatste wat u wil is langs de snelweg stil komen te staan terwijl het rond het vriespunt is.