wensink-kennisbank-grote-beurt-hero-mobiel

Grote beurt

Uw auto weer grondig gecontroleerd

Grote beurt auto: op iets moois moet u zuinig zijn 

Een grondige check van uw auto, dát is een grote beurt. Niet verplicht, maar zeker aan te raden. Zo kunt u rekenen op een hogere restwaarde én zo bent u altijd zorgeloos onderweg. Tijdens een grote beurt controleren wij uw auto uitgebreid op een groot aantal essentiële punten. Wat dit voor u betekent? Meer rijcomfort én een zorgeloos gevoel! Regelmatig een grote beurt laten uitvoeren, kan bovendien grote en daarmee dure reparaties voorkomen. Wat is een grote beurt precies? Waarop controleren we uw auto? En wat is eigenlijk het verschil met een kleine beurt?

In dit artikel vindt u antwoord op de vragen:

 1. Wat is een grote beurt?
 2. Waar bestaat een grote beurt uit?
 3. Wanneer heeft mijn auto een grote beurt nodig?
 4. Hoe lang duurt groot onderhoud van een auto?
 5. Wat kost een grote beurt gemiddeld?
 6. Verzekerd van gedegen onderhoud
 7. Groot onderhoud hoeft niet duur te zijn
 8. Wat is elektrisch onderhoud?
 9. Wat is waterstof onderhoud?
 10. Waar kan ik een grote beurt inplannen?

Wat is een grote beurt?

Zeg nu zelf: u stapt toch ook met een fijner gevoel in uw auto, wanneer deze net aan een grondige inspectie is onderworpen? Een grote beurt – de naam zegt het al – is een uitvoerige controle van uw auto. Van oudsher was het advies om eens in de twee jaar groot onderhoud te laten uitvoeren, afgewisseld met een kleine beurt. Zo strikt hanteren we die regels inmiddels niet meer, zeker niet in het geval van nieuwere auto’s. Wel raden we een regelmatige controle van uw auto aan. Voor uw eigen veiligheid én om ergere mankementen en daarmee grotere reparatiekosten te voorkomen. Elke auto vraagt echter om ander groot onderhoud. Zie het als maatwerk: op basis van uw auto bieden we service, groot onderhoud en reparatie op maat.

Waar bestaat een grote beurt uit? 

Bij Wensink adviseren we niet standaard om jaarlijks of tweejaarlijks een grote of kleine beurt uit te laten voeren. Dat komt omdat onze merken - Mercedes-Benz, Ford, smart en Kia – hun eigen onderhoudsschema’s en daarmee ook hun eigen onderhoudsintervallen hanteren. Veel merken noemen groot onderhoud dan ook geen grote beurt meer. Zo spreekt Ford van een Ford onderhoudsbeurt en checken wij uw Mercedes-Benz in de vorm van een A-beurt of B-beurt. Een B-beurt kunt u zien als een grote beurt.

Werkzaamheden grote beurt

Hoe vaak en op welke onderdelen we uw auto tijdens een grote beurt controleren, hangt dus af van het merk, de leeftijd en zelfs het type auto. Wel zijn er veel overeenkomsten tussen de verschillende grote beurten. Werkzaamheden die we in elk geval uitvoeren tijdens een grote beurt zijn onder andere een controle van de remmen, motorolie, verlichting, ruitenwissers en de bandenspanning. In de grote beurt checklist hieronder vindt u een greep uit de punten waarop we uw auto nalopen.

Groot onderhoud auto checklist

 • Bandenspanning
 • Remmen
 • Accu
 • Motorolie
 • Distributieriem
 • Stuurbekrachtiging
 • Verlichting
 • Ruitenwissers
 • Gordels

 

 • Versnellingsbak
 • Verdeelbak
 • Voor- en achteras
 • Leidingen en slangen
 • Veren en schokbrekers
 • Koelsysteem
 • EHBO-set
 • Resetten service interval

Wat is het verschil tussen een kleine- en grote beurt?

Lees meer over de kleine beurt

Wanneer heeft mijn auto een grote beurt nodig?

Wanneer uw auto een grote beurt nodig heeft, hangt voornamelijk af van de leeftijd van uw auto. Om Ford als voorbeeld te nemen: afhankelijk van het type auto en uit welk jaar deze komt, adviseert Ford een jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoudsbeurt of bij een bepaald aantal kilometers. Voor een Ford Fiesta uit 2016 raden we bijvoorbeeld de volgende onderhoudsintervallen aan:

 • Na 1 jaar of bij 20.000 km
 • Na 2 jaar of bij 40.000 km
 • Na 3 jaar of bij 60.000 km
 • Na 4 jaar of bij 80.000 km

In het geval van een nieuwere Ford adviseert Ford na 2 jaar of bij 30.000 kilometer langs te komen voor het eerste groot onderhoud aan uw auto. Wilt u weten of en wanneer uw auto toe is aan groot onderhoud? De experts in onze werkplaats adviseren u graag!

Hoe lang duurt groot onderhoud van een auto?

De tijdsduur van een grote beurt is natuurlijk afhankelijk van wat we tijdens de controle tegenkomen. Is alles in orde? Dan kunt u uw auto in de meeste gevallen dezelfde dag nog ophalen. Moet uw auto toch langer blijven? Dan kunnen we, afhankelijk van uw verzekering, vervangend vervoer voor u regelen.

Wat kost een grote beurt gemiddeld?

Voor een grote beurt bent u altijd welkom in één van onze werkplaatsen. Onze service adviseurs adviseren u graag over hoe u uw auto in topconditie houdt. U vraagt zich wellicht af hoeveel groot onderhoud aan uw auto kost. Dat verschilt weliswaar per merk, maar in de meeste gevallen kunt u rekenen op een bedrag tussen de € 300,- en € 600,- Voor een grote service beurt van Mercedes-Benz, de B-beurt, betaalt u gemiddeld vanaf € 349,- dit bedrag hangt af van door Mercedes aanbevolen reparaties en vervangingen en kan dus hoger uitvallen.

Verzekerd van gedegen onderhoud

Een andere optie is het Wensink onderhoudsabonnement. Een groot voordeel van een onderhoudsabonnement is dat u profiteert van een aantrekkelijke korting op de onderhoudskosten. Daarnaast hoeft u ook niet zelf na te denken wat u moet doen bij schade of wanneer u groot onderhoud moet uitvoeren. Daar houden wij namelijk voor u bij. Wel zo prettig! 

Groot onderhoud hoeft niet duur te zijn

Een grote beurt duur? Niet wanneer u bedenkt hoeveel extra kosten een periodieke degelijke controle van uw auto u kan besparen. Kleine mankementen merkt u namelijk niet altijd tijdens het rijden. Met een gedegen check kunnen deze problemen in een vroeger stadium worden gesignaleerd. Zo voorkomt u dat deze kleine mankementen grote mankementen worden. Deze laatste zijn nu eenmaal duurder om te repareren

Grote service beurt voor een klein prijsje

Is uw auto ouder dan vijf jaar en wilt u wel de service en kwaliteit waar we bij Wensink hoge eisen aan stellen, maar dan tegen een nog scherpere prijs? Neem dan een kijkje bij ons budget onderhoud. Hierbij werken we met universele onderdelen van zowel A- als B-merken, wat deze service aanzienlijk goedkoper maakt dan onderhoud met merkgebonden onderdelen. Een grote service beurt is al mogelijk vanaf € 329,-

Wat is elektrisch onderhoud?

Een traditionele auto heeft geen geheimen meer voor de mens als het gaat om onderhoud. Maar hoe onderhoudt u een elektrische auto? Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een traditionele auto. Dit komt omdat een elektrische auto minder vloeistof gebruikt, minder bewegende delen en een regeneratief remsysteem heeft. Hierdoor zijn de kosten voor onderhoud ook lager bij een elektrische auto. Maar hoe gaat het onderhoud van uw elektrische auto nu in zijn werk? 

Wat is waterstof onderhoud?

Een waterstof voertuig is eigenlijk een elektrische auto die zijn elektriciteit geleverd krijgt uit een brandstofcel. Het is in feite dus een elektrische auto, maar dan met meer techniek erin verwerkt. Het nadeel aan de extra techniek die in het voertuig zit is dat er in potentie ook meer kapot kan gaan.

De kosten van het onderhoud van een waterstof auto zijn te vergelijken met die van een benzine- of dieselauto.

Waar kan ik een grote beurt inplannen?

Wensink telt 40 vestigingen in Nederland. We zijn dus altijd dichtbij. Wilt u grote beurt inplannen? Maak online een afspraak bij uw dichtstbijzijnde vestiging. 

De Wensink nieuwsbrief

Wilt u meer soortgelijke artikelen lezen en als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, blijf je op de hoogte van alles wat Wensink te bieden heeft en kun je profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen en speciale acties.

Veel gestelde vragen

Wat is een grote beurt?

Een grote beurt – de naam zegt het al – is een uitvoerige controle van uw auto. Van oudsher was het advies om eens in de twee jaar groot onderhoud te laten uitvoeren, afgewisseld met een kleine beurt.

Waar bestaat een grote beurt uit?

Werkzaamheden die we uitvoeren tijdens een grote beurt zijn onder andere een controle van de remmen, motorolie, verlichting, ruitenwissers en de bandenspanning.

Wat kost een grote beurt gemiddeld?

Dat verschilt weliswaar per merk, maar in de meeste gevallen kunt u rekenen op een bedrag tussen de € 200,- en € 400,- Voor een grote service beurt van Mercedes-Benz, de B-beurt, betaalt u € 349,- .