kennisbank-winter-tips-auto-hero-mobiel

5 Wintertips voor uw auto

Veilig de winter door met deze handige tips

Aangenaam op pad in de winter

Lagere temperaturen, kortere dagen en gladde wegen. Ieder jaar breekt op 21 december de winter aan. Met temperaturen onder nul is het heel verleidelijk om de auto voor te verwarmen, terwijl u binnen nog even van uw kopje warme koffie geniet. Dit is echter niet heel goed voor uw motor. Wat u wél kunt doen? Wij zetten 5 slimme winter hacks voor u op een rij:

 1. Zorg voor een schone autoruit
 2. Controleer uw autobanden goed
 3. Houdt uw ijskrabber bij de hand
 4. Vet de rubbers van uw portieren in
 5. Gebruik bij vorst geen handrem

Zeker weten dat uw voertuig winterklaar is?

1. Een schone autoruit

Dit zijn waardevolle tips om uw autoruiten in topconditie te houden deze winter:

 • Houd uw autoruiten ijsvrij: Maak ze grondig schoon met een ijskrabber voordat u vertrekt. Overweeg 's avonds een ijsdeken om ijsvorming te verminderen.
 • Controleer ruitenwissers en vloeistof: Zorg voor goede ruitenwissers en antivries ruitenwisservloeistof.
 • Vermijd heet water: Giet geen heet water over bevroren ramen om schade te voorkomen.
 • Motor niet stationair laten draaien: De motor warmt op tijdens het rijden, dus begin direct met krabben voor helder zicht.
 • Voorkom beslagen ramen: Bij koud, nat weer zet u zowel airco als achterruitverwarming aan om beslaan te voorkomen.
autoruit-ijsvrij-maken-auto-ijsvrij-media-1

2. Autobanden controle

Winterbanden zijn van essentieel belang voor veilig rijden in koude, gladde winterse omstandigheden. Ze bieden optimale grip en tractie dankzij diepere groeven en een zachtere rubbercompound, waardoor de veiligheid en controle van voertuigen verbeteren en het risico op ongevallen in de winter afneemt. 

Hier zijn enkele belangrijke tips: 

 • Overweeg winterbanden bij 7 graden of lager: Denk er serieus over na om winterbanden te monteren zodra de temperatuur 7 graden of lager is. Ze bieden aanzienlijk betere grip dan zomerbanden, zelfs zonder sneeuw of ijs. 
 • Pas je rijstijl aan: Zelfs met winterbanden is het belangrijk om je rijstijl aan te passen aan winterse omstandigheden. Verhoog je volgafstand en verminder je snelheid bij slecht weer. 
 • Vermijd uitstellen: Wacht niet tot het weer extreem winters is voordat je winterbanden gebruikt. Ze presteren niet alleen goed op sneeuw en ijs, maar bieden ook verbeterde veiligheid op natte wegen. 
 • Wissel op tijd: Laat je winterbanden niet het hele jaar door op je voertuig zitten. In de zomer slijten ze sneller, hebben ze een langere remweg bij hogere temperaturen en bieden ze minder stabiliteit in bochten. 
   
winter-tips-kennisbank-slot

3. Portiersloten behandelen

Het voorkomen van problemen is altijd verstandiger dan ze te moeten oplossen. Om vastgevroren autodeuren en sloten te voorkomen, is het aan te raden om de sloten preventief te behandelen met siliconenspray of kruipolie. Als uw slot toch vastgevroren is, kunt u het beste slotontdooier gebruiken.

Hier zijn nog enkele waardevolle tips:

 • Zet uw auto in de eerste versnelling of in de parkeerstand (P), en laat de handrem los. Als de handrem vastgevroren is, start de auto en laat de motor draaien. Hierdoor kunt u uiteindelijk de auto van de handrem halen.
 • Vermijd proberen te rijden. Als u toch probeert te rijden terwijl de handrem vastzit, kan dit leiden tot zware slijtage en onnodige reparatiekosten bij uw garage.

Bij Wensink willen we ervoor zorgen dat u zonder problemen de winter doorkomt en dat uw auto altijd in goede staat is. Deze tips helpen u om vastgevroren autodeuren en handremproblemen te voorkomen en uw auto soepel te laten werken, ongeacht de weersomstandigheden.

4.  Goed uw rubbers invetten

Bij Wensink delen we handige tips om problemen met vastgevroren autodeuren in de winter te voorkomen:

 • Smeren van rubbers: Breng een speciale stick voor autorubbers aan op de rubbers. Dit voorkomt vastvriezen en houdt de deuren soepel.
 • Ontdooien als het te laat is: Als de deuren al vastgevroren zijn, gebruik dan een föhn om ze te ontdooien. Plaats een kruik met warm water tegen de randen van de deur om het ijs te smelten.
 • Niet trekken met kracht: Trek nooit met geweld aan vastgevroren autodeuren, omdat dit de rubbers kan beschadigen of vervormen, wat kan leiden tot problemen met sluiten.
winter-auto-sneeuw-slider

5. Gebruik, je verlichting!

Bij Wensink hechten we veel waarde aan veiligheid, ook overdag. Hier zijn enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat u altijd goed zichtbaar bent, vooral tijdens de winter:

 • Achterlichten aanzetten: Automatische dagrijverlichting schakelt vaak alleen de voorlichten in. Zorg ervoor dat uw achterlichten branden door uw dimlicht aan te zetten, zelfs overdag. Hierdoor bent u beter zichtbaar voor andere weggebruikers, vooral bij schemering, mist of in tunnels.
 • Niet denken dat u al zichtbaar genoeg bent: Er zijn ongeveer 750.000 auto's met alleen dagrijverlichting aan de voorkant. Het ontbreken van achterlichten kan u kwetsbaar maken in diverse omstandigheden. Zorg voor uw veiligheid en die van anderen door uw achterlichten aan te zetten.

Als u zich goed voorbereidt op de winter, kunt u onnodige problemen voorkomen. Hier zijn enkele onmisbare items voor de winter:

 • IJskrabber
 • Slotontdooier
 • Autorubberstick
 • Anti-vriesdeken
 • Anti-vries ruitenwisservloeistof
 • Anti-condensdoekje

Bij Wensink willen we ervoor zorgen dat u veilig en zichtbaar de winterse wegen kunt trotseren. Volg deze tips en zorg voor de juiste winterbenodigdheden om met vertrouwen achter het stuur te zitten, ongeacht de weersomstandigheden.