wensink-kennisbank-kleine-beurt-hero-mobiel

Kleine beurt

Een kleine beurt is een relatief kleine onderhoudsbeurt

Kleine beurt van uw auto, grote voordelen

Zorgeloos onderweg zijn, dat willen we natuurlijk allemaal. Waarom wachten tot de verplichte jaarlijkse APK of – nog erger – tot er iets stuk gaat, wanneer u met een kleine onderhoudsbeurt veel ongemak kunt voorkomen? Van tijd tot tijd een kleine beurt aan uw auto laten uitvoeren, zorgt ervoor dat uw auto langer meegaat én langer zijn waarde behoudt. Kortom: een kleine onderhoudsbeurt heeft grote voordelen. Wat is een kleine beurt precies? Waarop controleren we uw auto? En wat is eigenlijk het verschil tussen een kleine beurt en een grote beurt?

In dit artikel vindt u antwoord op de vragen:

 1. Wat is een kleine beurt?
 2. Waar bestaat een kleine beurt uit?
 3. Wat is het verschil tussen een kleine beurt en een APK?
 4. Waarom een kleine beurt voor mijn auto?
 5. Wanneer moet ik een kleine beurt laten uitvoeren?
 6. Wat kost een kleine beurt?
 7. Klein onderhoud voor elke portemonnee
 8. Hoe lang duurt een kleine beurt?
 9. Wat is elektrisch onderhoud?
 10. Wat is waterstof onderhoud?
 11. Afspraak inplannen

Wat is een kleine beurt?

De naam zegt het al: een kleine beurt is een relatief kleine onderhoudsbeurt, waarbij uw auto op de meest essentiële punten wordt nagelopen. Vroeger werd een grote beurt steevast afgewisseld met een kleine beurt, maar inmiddels is dit een beetje achterhaald. Anno nu rijden we in betere auto’s. Deze gaan een stuk langer mee en hebben andere eisen als het gaat om periodiek onderhoud. Dat neemt niet weg dat het heel verstandig is om zo nu en dan een kleine beurt uit te laten voeren. 

Waar bestaat een kleine beurt uit?

Tijdens een kleine beurt wordt uw auto aan de hand van een checklist gecontroleerd. De kleine beurt checklist kan overigens per merk verschillen. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘wat houdt een kleine beurt in?’ is er dus niet. De meeste merken hebben namelijk hun eigen onderhoudsschema. Zo spreken we bij Ford van een Ford onderhoudsbeurt en bij Mercedes-Benz over een A- en een B-beurt. Een A-beurt kunt u vergelijken met een kleine beurt. 

Checklist kleine beurt

De checklist waarmee we een auto tijdens een kleine onderhoudsbeurt nalopen, kan niet alleen per merk, maar ook per model verschillen. Wel zijn er standaard onderdelen waarop we uw auto bij een kleine beurt controleren. Denk aan het vervangen (en waar nodig bijvullen) van de vloeistoffen of het uitvoeren van een remmentest. In deze checklist vindt u de onderdelen waarop we uw auto in ieder geval nalopen.

 • Remmen
 • Motorolie
 • Oliefilter
 • Gordels
 • Koelsysteem
 • Stuurbekrachtiging
 • Resetten service interval

Wat is het verschil tussen een kleine- en grote beurt?

Lees meer over een grote beurt

Het verschil tussen een kleine beurt en een APK

Het belangrijkste verschil tussen kleine beurt en een Algemene Periodieke Controle, beter bekend als de APK, is dat deze laatste verplicht is. U kunt er natuurlijk voor kiezen om afzonderlijke controles uit te laten voeren, maar vaak worden een kleine beurt en een APK met elkaar gecombineerd. Wel zo praktisch én bovendien vaak voordeliger!

Lees meer over de APK

Waarom een kleine beurt voor mijn auto?

Van tijd tot tijd een kleine onderhoudsbeurt laten uitvoeren zorgt ervoor dat problemen en slijtages in een vroeger stadium worden herkend. Dit voorkomt in veel gevallen groter – en vaak duurder – onderhoud aan uw auto. Daarnaast zorgt een periodieke kleine check ervoor dat u zorgeloos uw auto instapt, elke dag weer. Zeker wanneer u een lange rit voor de boeg heeft, is dat geen overbodige luxe. Een kleine controle is ook zeker aan te raden wanneer u met de auto op vakantie gaat. Hiervoor bieden we bij Wensink een speciale zomercheck en wintercheck.

Wanneer moet ik een kleine beurt laten uitvoeren?

Hoe vaak en op welk moment u het beste een kleine beurt aan uw auto kunt laten uitvoeren, verschilt per merk en zelfs model. Daarnaast is de leeftijd van uw auto een bepalende factor. Onze experts adviseren u graag. In het geval van Ford raden we aan om uw auto jaarlijks of tweejaarlijks te laten controleren of – wanneer u veel kilometers maakt – bij een bepaald aantal kilometer op de teller. Voor een Ford Fiesta houden we de volgende onderhoudsintervallen aan:

 • Na 1 jaar of bij 20.000 km
 • Na 2 jaar of bij 40.000 km
 • Na 3 jaar of bij 60.000 km
 • Na 4 jaar of bij 80.000 km

Heeft u een nieuwe Ford Fiesta of Ford Focus? Dan adviseren we u om een eerste onderhoudsbeurt na 2 jaar of 30.000 kilometer te laten uitvoeren. 

Wat kost een kleine beurt?

De kosten van een kleine beurt hangen af van het merk, het model en de leeftijd van uw auto. Om u een indicatie te geven: voor een kleine beurt van uw Mercedes-Benz (A-beurt) betaalt u € 289,- In veel gevallen is een onderhoudsabonnement een aantrekkelijke optie. Deze service is inclusief kleine beurt én APK.

Onderhoudsabonnement inclusief gratis kleine beurt

Voor een kleine beurt, zomer- of wintercheck, kleine reparaties of andere inspectie van uw auto bent u altijd welkom in één van onze werkplaatsen. U kunt er natuurlijk voor kiezen om een losse kleine beurt uit te laten voeren, maar met een onderhoudsabonnement bent u het hele jaar door verzekerd van professioneel onderhoud. En dat tegen een vast maandbedrag. Zo weet u altijd waar u aan toe bent.

Klein onderhoud voor elke portemonnee

Betrouwbaar onderhoud hoeft niet veel te kosten. Integendeel zelfs! Zo bieden wij voor onze merken – Mercedes-Benz, Ford, smart en Kia – ook het Pitstop-abonnement. Hierbij ontzorgen we u volledig als het gaat om klein onderhoud. Pitstop-abonnementen starten bij € 3,99. Een kleine prijs voor een het gevoel van zorgeloos rijden! En voor wie de betrouwbaarheid van Wensink wenst tegen een nóg scherpere prijs, is er Budget onderhoud van Wensink. Een kleine beurt voor slechts € 169,- voor auto’s van vijf jaar en ouder. Hierbij controleren we onder andere het remsysteem, de verlichting, de banden en de uitlaat. Daarnaast verversen we de olie en het oliefilter en voeren we een APK uit. 

Hoe lang duurt een kleine beurt?

Hoe lang een kleine beurt duurt, is natuurlijk afhankelijk van het aantal punten dat we nalopen en wat we tijdens de controle tegenkomen. Brengt u uw auto voor een kleine beurt? Dan kunt u uw auto in de meeste gevallen dezelfde dag nog ophalen.

Wat is elektrisch onderhoud?

Een traditionele auto heeft geen geheimen meer voor de mens als het gaat om onderhoud. Maar hoe onderhoudt u een elektrische auto? Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een traditionele auto. Dit komt omdat een elektrische auto minder vloeistof gebruikt, minder bewegende delen en een regeneratief remsysteem heeft. Hierdoor zijn de kosten voor onderhoud ook lager bij een elektrische auto. Maar hoe gaat het onderhoud van uw elektrische auto nu in zijn werk? 

Wat is waterstof onderhoud?

Een waterstof voertuig is eigenlijk een elektrische auto die zijn elektriciteit geleverd krijgt uit een brandstofcel. Het is in feite dus een elektrische auto, maar dan met meer techniek erin verwerkt. Het nadeel aan de extra techniek die in het voertuig zit is dat er in potentie ook meer kapot kan gaan.

De kosten van het onderhoud van een waterstof auto zijn te vergelijken met die van een benzine- of dieselauto.

Kleine beurt: afspraak inplannen

Wilt u een kleine beurt inplannen? Onze specialisten helpen u graag. En met bijna 50 vestigingen in Nederland is er altijd een werkplaats van Wensink bij u in de buurt. Maak online een afspraak bij uw dichtstbijzijnde vestiging.

De Wensink nieuwsbrief

Wilt u meer soortgelijke artikelen lezen en als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, blijf je op de hoogte van alles wat Wensink te bieden heeft en kun je profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen en speciale acties.

Veel gestelde vragen

Wat is een kleine beurt?

De naam zegt het al: een kleine beurt is een relatief kleine onderhoudsbeurt, waarbij uw auto op de meest essentiële punten wordt nagelopen. Vroeger werd een grote beurt steevast afgewisseld met een kleine beurt, maar inmiddels is dit een beetje achterhaald. Anno nu rijden we in betere auto’s. Deze gaan een stuk langer mee en hebben andere eisen als het gaat om periodiek onderhoud.

Waar bestaat een kleine beurt uit?

Wij checken uw auto op het volgende:

 • Remmen
 • Motorolie
 • Oliefilter
 • Gordels
 • Koelsysteem
 • Stuurbekrachtiging
 • Resetten service interval
Wat kost een kleine beurt?

De kosten van een kleine beurt hangen af van het merk, het model en de leeftijd van uw auto. Om u een indicatie te geven: voor een kleine beurt van uw Mercedes-Benz (A-beurt) betaalt u € 289,- In veel gevallen is een onderhoudsabonnement een aantrekkelijke optie. Deze service is inclusief kleine beurt én APK.