wensink-kennisbank-auto-onderhoud-hero-mobiel

Auto onderhouden

Zorgeloos rijden begint met goed auto onderhoud

Auto onderhoud: zorgeloos rijden, getest en gecheckt

 
Zorgeloos rijden begint met goed auto onderhoud. Met de onderhoudsbeurten van Wensink bent u verzekerd van gedegen controles en herstel van uw voertuig. Zo weet u zeker dat uw auto in topconditie is en dat rijdt natuurlijk een stuk lekkerder. Een onbetaalbaar gevoel! Welke soorten onderhoudsbeurten bieden we bij Wensink? Waar checken we uw auto allemaal op? Hoe vaak en wanneer moet u uw auto langsbrengen voor een onderhoudsbeurt? En hoeveel kost onderhoud eigenlijk? Alles over het auto onderhoud van Wensink leest u hier.

In dit artikel vindt u antwoord op de vragen:

 1. Wat is auto onderhoud?
 2. Waarom auto onderhoud?
 3. Wanneer auto onderhoud?
 4. Wat kost auto onderhoud?
 5. Waar auto onderhoud?
 6. Wat is elektrisch auto onderhoud?
 7. Wat is waterstof onderhoud?

Wat is auto onderhoud?

Goed auto onderhoud voorkomt onveilige situaties op de weg en verlengt ook nog eens de levensduur van uw auto. Zo zijn er een aantal ‘vitale’ onderdelen, die regelmatig gecontroleerd moeten worden. Het oliepeil bijvoorbeeld, maar ook de koelvloeistof, het motorblok, de accu en de bandenspanning. Wensink biedt verschillende soorten onderhoudsbeurten, waarmee we ervoor zorgen dat u met een zorgeloos gevoel de auto instapt, elke dag weer. Zo is er natuurlijk de verplichte APK, maar we raden daarnaast een regelmatige controle van uw auto aan. Bij Wensink kunt u terecht voor verschillende onderhoudsbeurten: een grote beurt, een kleine beurt, een wintercheck en een zomercheck. Wat het verschil is en wanneer u het best een onderhoudsbeurt voor de auto kunt inplannen, leggen we u graag uit.

Waarom auto onderhoud?

Maar eerst: waarom is het zo belangrijk om auto onderhoud te laten uitvoeren? Zorgeloos rijden, dat willen we natuurlijk allemaal. Zeg nu zelf: u kruipt toch ook een stuk prettiger achter het stuur als u weet dat uw auto veilig is? De APK-keuring draagt hieraan bij, maar daarnaast adviseren we ook een regelmatige onderhoudsbeurt van uw auto. Waarom wachten tot het te laat is? Een klein sterretje kan snel een grote barst worden. Daarom is het noodzakelijk dat u onderhoud snel laat uitvoeren. Bij Wensink werken we met speciale checklists. De APK checklist bijvoorbeeld, de zomerchecklist en onze winterchecklist. Hiermee zorgen we ervoor dat u verzekerd bent van veiligheid op de weg.

Grote beurt

Een grondige check, dát is een grote beurt van uw auto. Tijdens een grote beurt lopen we uw auto uitgebreid na op de meest essentiële onderdelen. Zo checken we uw auto onder andere op de remmen, motorolie, verlichting, ruitenwissers en de bandenspanning. Als reparatie nodig is, regelen we dit – uiteraard in overleg – direct voor u. Bij Wensink spreken we overigens niet van een grote beurt. De merken waarmee wij werken - Mercedes-Benz, Ford, smart en Kia – hebben allemaal hun eigen auto onderhoudsplan, precies afgestemd op de behoeften van uw auto. Lees meer over de grote beurt.

Kleine beurt

Naast de grote beurt is het ook verstandig om van tijd tot tijd een kleine beurt te laten uitvoeren. Een kleine beurt van uw auto heeft namelijk grote voordelen. Hiermee ontdekken we vaak problemen en slijtages in een vroeger stadium. Met een kleine beurt kunt u niet alleen pech onderweg voorkomen, maar ook groter – en dus duurder – onderhoud op de langere termijn. Tijdens een kleine beurt controleren we uw auto op aantal belangrijke onderdelen. Benieuwd welke dit zijn? Lees meer over de kleine beurt.

APK

De APK, oftewel Algemene Periodieke Keuring, werd in 1994 in het leven geroepen met één belangrijk doel: ervoor zorgen dat elke auto voldoet aan de minimale eisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK is wettelijk verplicht, bij het verlopen van de APK riskeert u een boete.

Wanneer u voor het eerst een APK moet laten uitvoeren en wat de frequentie van de keuringen is, hangt af van het bouwjaar en van het type brandstof. Aan de hand van onze APK checklist controleren we onder andere de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting, carrosserie en alle andere essentiële onderdelen die invloed hebben op de verkeersveiligheid. Verder kijken we of het voertuig nog aan alle milieuvereisten voldoet en checken we alles wat met registratie te maken heeft. Lees meer over de APK.

Zomercheck

Wilt u in de zomer lekker toeren door Nederland? Of bent u van plan om met de auto op zomervakantie te gaan? Dan is een zomercheck voor uw auto geen overbodige luxe. Zo ligt oververhitting van de motor in de warme zomermaanden bijvoorbeeld eerder op de loer en is het belangrijk dat uw auto over voldoende koelvloeistof beschikt. En vergeet niet de trekhaakaansluiting. Wanneer u met de caravan op vakantie gaat, moet deze natuurlijk wel in uitmuntende staat zijn. Op onze uitgebreide zomerchecklist staan maar liefst 20 punten. Lees meer over de zomercheck van uw auto.

Wintercheck

Waar uw auto in de zomer last kan hebben van hoge temperaturen, geldt in de winter precies het omgekeerde. Gladde wegen, barre weersomstandigheden en opspringend strooizout vragen veel van uw auto. Gaat u met de auto op wintersport? Dan moet ook een wintercheck van uw auto deel uitmaken van de vakantievoorbereiding. Echter, door de verraderlijke Nederlandse winters raden wij aan om elke winter een check te laten uitvoeren voor uw auto. Zodat u ook in de winter zorgeloos onderweg bent.

Tijdens een wintercheck controleren we uw auto op alle onderdelen die van belang zijn voor het rijden met winters weer. De accu bijvoorbeeld, die het in de winter extra zwaar heeft. De spanning van de banden, want goede grip is van levensbelang op gladde wegen. En we controleren de kachelventilator. Het staat allemaal op onze winterchecklist. Lees meer over de wintercheck van uw auto.

Wanneer auto onderhoud?

Wanneer uw auto onderhoud nodig heeft, hangt af van enkele factoren zoals: de leeftijd, het merk, het model en de kilometerstand van uw voertuig. Een gloednieuwe wagen vraagt om ander auto onderhoud dan bijvoorbeeld een dieseltje uit 1998. Sterker nog, de nieuwe generaties auto’s geeft zelf de onderhoudsfrequentie aan. Onze merken - Mercedes-Benz, Ford, smart en Kia – werken met eigen onderhoudsschema’s. We gebruiken een Ford Fiësta uit 2016 als voorbeeld. Hiervoor raden we de volgende onderhoudsfrequenties aan: 

 • Na 1 jaar of bij 20.000 km
 • Na 2 jaar of bij 40.000 km
 • Na 3 jaar of bij 60.000 km
 • Na 4 jaar of bij 80.000 km

We adviseren om vroeg in het voor- of najaar een zomer- of wintercheck te laten uitvoeren. Zodat u op tijd bent voorbereid op bijzondere weersomstandigheden. Heeft u vragen over de onderhoudsfrequentie van uw auto? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat kost auto onderhoud?

Bij Wensink voeren we een kleine beurt al uit vanaf € 169,- voor auto’s van vijf jaar en ouder. Een grote beurt is al mogelijk vanaf € 329,- De APK, zomercheck en de wintercheck voor uw auto kosten slechts € 39,95. Deze prijzen zijn exclusief eventuele reparatiekosten. Komen we aandachtspunten tegen tijdens de check? Dan brengen we u hiervan op de hoogte en voeren in overleg de reparatie(s) voor u uit. Betekent dit dat u de auto een aantal dagen bij ons in de garage moet achterlaten, dan kunnen we, afhankelijk van uw verzekering, passend vervoer voor u regelen. Vraag onze monteurs naar de mogelijkheden. Naast een losse check van uw auto, kunt u ook kiezen voor een onderhoudsabonnement. Hiermee bent u het hele jaar door verzekerd van professioneel onderhoud. En dat tegen een vast, laag maandbedrag. Het prettige hiervan is: onze onderhoudsabonnementen zijn inclusief APK, zomercheck en wintercheck! 

Waar auto onderhoud?

Met 40 vestigingen in Noord- en Oost-Nederland is er altijd wel een Wensink dealer bij u in de buurt. U kunt bij ons terecht voor auto onderhoud van Mercedes-Benz, Ford, smart en Kia. Maak online een afspraak bij uw dichtstbijzijnde vestiging.

Wat is elektrisch onderhoud?

Een traditionele auto heeft geen geheimen meer voor de mens als het gaat om onderhoud. Maar hoe onderhoudt u een elektrische auto? Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een traditionele auto. Dit komt omdat een elektrische auto minder vloeistof gebruikt, minder bewegende delen en een regeneratief remsysteem heeft. Hierdoor zijn de kosten voor onderhoud ook lager bij een elektrische auto. Maar hoe gaat het onderhoud van uw elektrische auto nu in zijn werk? 

Wat is waterstof onderhoud?

Een waterstof voertuig is eigenlijk een elektrische auto die zijn elektriciteit geleverd krijgt uit een brandstofcel. Het is in feite dus een elektrische auto, maar dan met meer techniek erin verwerkt. Het nadeel aan de extra techniek die in het voertuig zit is dat er in potentie ook meer kapot kan gaan.

De kosten van het onderhoud van een waterstof auto zijn te vergelijken met die van een benzine- of dieselauto.

Veel gestelde vragen

Waarom auto onderhoud?

Goed auto onderhoud voorkomt onveilige situaties op de weg en verlengt ook nog eens de levensduur van uw auto. Bij Wensink kunt u terecht voor verschillende onderhoudsbeurten: een grote beurt, een kleine beurt, een wintercheck en een zomercheck. Wat het verschil is en wanneer u het best een onderhoudsbeurt voor de auto kunt inplannen, leggen we u graag uit.

Waarom auto onderhoud
Wanneer auto onderhoud?
 • Na 1 jaar of bij 20.000 km
 • Na 2 jaar of bij 40.000 km
 • Na 3 jaar of bij 60.000 km
 • Na 4 jaar of bij 80.000 km
Wanneer auto onderhoud
Wat kost auto onderhoud?

Bij Wensink voeren we een kleine beurt al uit vanaf € 169,- voor auto’s van vijf jaar en ouder. Een grote beurt is al mogelijk vanaf € 329,- De APK, zomercheck en de wintercheck voor uw auto kosten slechts € 19,95. Deze prijzen zijn exclusief eventuele reparatiekosten.

Wat kost auto onderhoud