tankstation-kennisbank-hero-mobile

Zuinig rijden? Zo doet u dat

Probeer uw snelheid constant te houden.

Door zo vloeiend mogelijk met het verkeer mee te rijden bespaart u brandstof, aangezien optrekken en afremmen veel brandstof verbruikt. Indien uw auto cruise control heeft raden wij aan hier gebruik van te maken. Op de de linkerbaan word vaker geremd, terwijl er op de rechterbaan een constantere snelheid gereden word. Op de rechterbaan rijden ook vrachtwagens en door hier achter te rijden heeft u door een verminderde luchtweerstand een verbeterd verbruik.

Schakel tijdig door naar de volgende versnelling

Door vroeg door te schakelen naar de volgende versnelling verminderd u het verbruik van uw auto. Bij hoge toeren levert uw motor meer vermogen en zal deze ook meer brandstof verbruiken. Het ideale toerental om door te schakelen is bij een benzine auto 2500 toeren en een diesel auto 2000 toeren.

Versnellingpook-kennisbank-slider

Controleer regelmatig uw bandenspanning

Het is heel belangrijk om met de juiste bandenspanning de weg op te gaan. Niet alleen is een juiste bandenspanning beter voor uw veiligheid, maar ook verbeterd dit het verbruik van uw auto. Een lage bandenspanning verhoogt de frictie met het wegdek, omdat uw banden met een groter oppervlak over het asfalt rollen, hierdoor slijten ze ook sneller. Ook bij een te hoge bandenspanning slijten uw banden sneller af. De ideale bandenspanning voor uw auto? Die verschilt per auto, dit kunt u vinden in de handleiding van uw eigen auto. 

olietemperatuur-slider

Laat uw motor warm draaien

De voordelen van het warm laten draaien zijn: 

  • Een warme motor verbruikt minder brandstof dan een koude.
  • Als u op pad gaat met een koude motor slijt uw motor sneller.
  • Olie van uw  motor smeert beter bij hogere temperaturen.
  • Een warme motor loopt schoner en is beter voor het milieu.

Indien u direct gaat rijden met een koude motor, rij dan rustig met uw auto. Het is belangrijk voor de onderhoud van uw motorblok dat de motor rustig word warm gereden.

Gebruik de airco alleen indien nodig

Een airco in uw auto is natuurlijk ontzettend verkoelend tijdens de warme zomerdagen. Toch zit er ook een nadeel aan het gebruik van de airco, namelijk dat uw wel 3 tot 10 procent meer brandstof verbruikt en de uitstoot enorm verhoogd. Naast het gebruik maken van de airco kunt u natuurlijk ook je raam open zetten, echter zitten hier ook nadelen aan. Er word tot wel 5 procent meer brandstof verbruikt als u uw ramen open hebt. Dit komt omdat de aerodynamische luchtstroom van de auto word verstoord.

Vermijd de spits

Filerijden is nooit leuk, tevens is dit ook nog eens heel onzuinig. Dit komt door het vele moeten optrekken en afremmen. Ook is rijden in de eerste versnelling heel onzuinig, dit omdat de toeren van uw auto al snel omhoog gaan. Probeer daarom ten alle tijden de file te vermijden.  

File-kennisbank-slider

Controleer de brandstofprijzen

Elk tankstation heeft zijn eigen benzine prijzen, daarom is het altijd handig om voor het tanken te kijken welk tankstation bij u in de buurt de brandstof die u nodig bent voor uw auto het goedkoopst aanbied. Hierdoor kunt u ontzettend veel geld besparen tijdens het tanken. Prijzen verschillen flink tussen de aanbieders, met name aan de snelweg kunnen de prijzen flink oplopen. Wij raden u dan ook aan om een stukje van de snelweg af een tankstation op te zoeken voor de beste prijzen.

Zuinig rijden, hoe doe ik dat?

Rijdt op een constante snelheid, rem zo min mogelijk, houdt de toeren laag, rijdt niet te hard en gebruik de cruisecontrol.

Hoe kan ik geld besparen op benzine?

U kunt bovenstaande tips gebruiken om zuinig te rijden maar u kunt ook op zoek gaan naar goedkope tankstations, deze vindt u doorgaans op industrieterreinen of in de stad. Aan de snelweg is tanken het duurst.