zomer-tips-auto-hero-mobile

Heeft u een auto zonder airco? 

5 tips voor een koele auto in de zomer

Hoe krijg ik mijn auto weer koel?

U kent het wel: op een hete zomerdag doet u de deur van uw auto open en het voelt alsof een sauna binnenloopt. Dat het in de auto erg heet kan worden in de zomer is geen verrassing, zo kan het bij een buitentemperatuur van 40 graden tot wel 75 graden worden in uw auto. Gelukkig zijn er manieren om uw auto weer op een aangename temperatuur te krijgen in de zomer, óók als u geen airco heeft. Met de volgende tips heeft u in no-time weer een koele auto:

  1. Zet de ramen open
  2. Leg een zonnescherm op uw voorruit
  3. Zet de airco op binnencirculatie
  4. Laat uw ramen blinderen
  5. Gebruik een vochtige doek

Tip 1: Zet de ramen open

Het eerste wat u kunt doen wanneer u een hete auto binnenstapt is het openzetten van de ramen. Zo kan de hete lucht ontsnappen en kan het hete interieur beginnen met afkoelen. Ook wanneer u de airco gebruikt is het verstandig om de eerste minuten met de ramen open te rijden, het liefst door horizontaal te ventileren. Dat wil zeggen dat u vooraan het linkerraam open zet en achter het rechterraam, of andersom. 

Tip 2: Leg een zonnescherm op uw voorruit

Door uv straling van de zon treedt er een broeikaseffect op in uw auto. De ramen laten hete zonnestralen binnen en houden de warme lucht binnen. Om deze zonnestralen buiten te houden is er het zonnescherm. Dit zilverkleurige deken weerkaatst het zonlicht en houdt het interieur koel op een zonnige dag.

Pluspunt: uw interieur blijft langer mooi, uv straling verouderd uw plastic interieurdelen

zomer-tips-auto-koel-slider

Tip 3: Zet de airco op binnencirculatie

Tegenwoordig zijn veel auto's voorzien van een airco. Om die airco op een hete dag zijn werk het beste te laten doen kunt u hem instellen op binnencirculatie, zodat er minder energie verloren gaat aan het koelen van de hete buitenlucht. 

Tip 4: Laat uw ramen blinderen

Een permanente oplossing tegen een hete auto is het blinderen van uw ramen. Dit werkt als een soort zonnebril voor uw auto, de getinte ramen weren het zonlicht voordat deze het interieur bereikt. De temperatuur op uw stoelen kan tot wel 9 graden dalen na het tinten van uw ramen, met name voor lederen interieurs en donkere stoffen interieurs kan een raamtint uitkomst bieden. Raadpleeg hiervoor wel de geldende wetten op het gebied van de maximaal toegestane tint op uw ramen.

zomer-auto-tips-tint-slider

Tip 5: Gebruik een vochtige doek

Een vochtige doek kan een onverwachte maar toch erg effectieve bondgenoot zijn in het tegengaan van hete sturen, versnellingspoken en dashboards. Door het oppervlak nat te maken en het water te laten verdampen zal het behandelde oppervlak in een rap tempo afkoelen. Hierna kan de doek voor een ventilatierooster gehangen worden wat voor aangename frisse wind in de auto zorgt. Vooral wanneer u geen airco in uw auto heeft kan een natte doek op de blazer het verschil maken en uw auto net iets koeler laten voelen.

Bonustip: Trakteer uw auto op een wasbeurt

Wist u dat een vuile auto meer zonlicht absorbeert dan een schone auto? Door uw auto te wassen bespaart u een aantal graden de volgende keer dat u op een hete zomerdag in de auto stapt. Hoe u het beste uw auto kunt wassen? Dat leest u hier.