zelf-auto-wassen-tips-auto-wassen-hero-mobile

Zelf uw auto wassen

Handige tips bij het wassen van uw auto

Zelf uw auto wassen. Hoe doet ik dat?

Wanneer u uw auto weer schoon wilt hebben heeft u doorgaans twee opties: U maakt een ritje langs de wasstraat óf u gaat zelf aan de slag om de auto te reinigen. Als u zelf uw auto gaat wassen wilt u natuurlijk wel dat het goed gaat. Zelf uw auto wassen kan een rustgevende bezigheid zijn, het is goedkoper dan de wasstraat én het resultaat is vaak beter. Voor een ieder die zelf zijn auto wast of wil gaan wassen hebben we een stappenplan opgesteld om dit zo effectief mogelijk te doen, zodat u weer een lange tijd van uw schone auto kunt genieten.

We leggen dit uit aan de hand van de volgende vijf stappen:

  1. De voorbereiding
  2. Het vuil losweken
  3. De schoonmaak
  4. De wielen
  5. De nabehandeling

Stap 1: De voorbereiding

Om uw auto weer te laten stralen moeten we eerst de vereiste spullen verzamelen. Aan de rechterkant vindt u een overzicht van alles wat u nodig heeft. 

In sommige gemeenten is het verboden uw auto op straat of op de oprit schoon te maken i.v.m. schoonmaakmiddelen die in het riool belanden. Raadpleeg hiervoor de website van uw gemeente, de geldende regels zijn opgenomen in de plaatselijke verordening.

 

Benodigdheden:

Een emmer met warm water en autoshampoo
Een tuinslang/hogedrukspuit
Washandschoen of doek
Droogdoek
Velgenreiniger
Autowax
Poetsdoek

Stap 2: Het vuil losweken

Om het grove vuil van de auto af te krijgen is het noodzaak om de ruim af te spoelen met schoon water, zo kan het hardnekkige vuil alvast losweken. Ook voorkomt het dat zand of vuildeeltjes bij het poetsen zorgen voor krassen. Voor extra hardnekkig vuil kunt u een nat stuk keukenrol op de vuile plek leggen, na 5 minuten zal deze meestal goed loskomen bij het afspoelen. Met name aan de zijkant zal veel vuil ophopen dus het is handig om daar extra goed te spoelen. 

Let op: Gebruikt u een hogedrukspuit? Dan raden we aan om tenminste 20 cm afstand te houden om lakschade te voorkomen.

auto-wassen-zelf-slider
zelf-auto-wassen-slider

Stap 3: De schoonmaak

Nu het meeste zand van de auto af is kan het echte werk beginnen. Met de poetsdoek of washandschoen gaan we de auto schoonmaken met autoshampoo en warm water. We snappen dat het verleidelijk is om allesreiniger of afwasmiddel te gebruiken maar dit kan slecht zijn voor de lak.

Met de poetsdoek maken we lange bewegingen in de lengte van de auto, zodat de poetsstroken niet in de lak zichtbaar zijn. Het is handig om van boven naar beneden te werken en de poetsdoek regelmatig schoon te maken in de emmer. Zodra de hele auto is gewassen kan deze direct worden afgespoelt met water.

Stap 4: De wielen

Als laatste onderdeel hebben we de velgen. Als u velgenreiniger heeft, spuit de velgen dan in met een royale laag en laat dit een paar minuten intrekken alvorens de wielen af te spoelen met water. 
Daarna kunt u met de poetsdoek voorzichtig het oppervlak van de velgen schoonpoetsen. Vergeet niet de doek regelmatig tussendoor te reinigen in de emmer, ook velgen zijn erg gevoelig voor krassen. Nu hoeven de velgen alleen nog worden afgespoelt met water. 

 

 

auto-wassen-zelf-slider-2

Stap 5: De nabehandeling

U heeft de auto gewassen en de velgen gereinigd. Het enige wat nog rest voor een feilloos resultaat is het drogen van de auto. De volkswijsheid zegt dat de auto kan worden droog gereden maar voor het beste resultaat heeft men een droogdoek nodig. 

Neem de auto (bovenaan beginnend) af met de droogdoek, in horizontale, lange bewegingen. Dit is voldoende voor een vlekvrij resultaat, er hoeft niet met de auto gereden te worden.

Bonustip: Bescherm uw auto met wax

Als u het beste resultaat wilt én u wilt zo lang mogelijk van uw schone auto genieten dan raden we aan uw auto te behandelen met wax. Pak hiervoor een schone, droge doek en breng een dunne laag wax aan, poets deze vervolgens uit over de gehele auto met draaiende bewegingen. Na een aantal minuten kunt u de wax verder uitwrijven en zal de auto gaan glanzen. Ook de velgen profiteren van een waxbeurt. Gebruik wax niet op plastic onderdelen, rubbers of glas.

De voordelen van een waxbeurt zijn:

  • Wax verwijdert kleine krassen, uw auto ziet er nieuwer uit
  • Uw lak is beschermt tegen vuil
  • De auto blijft langer schoon
  • Regelmatig waxen houdt uw lak langer in nieuwstaat

Veelgestelde vragen:

Waarom is het belangrijk om een auto te wassen?

Behalve dat het er mooier uit ziet, gaat de auto ook langer mee. Hardnekkig vuil als vogelpoep kan in de lak bijten als het te lang blijft zitten. Een regelmatig gewassen auto zal zijn glans langer behouden.

Wat is het beste moment voor een grondige schoonmaak van mijn auto?

Het beste moment voor een grondige schoonmaak is na de winterperiode. Het is belangrijk dat u strooizout zo snel mogelijk van uw afhaalt. Strooizout kan namelijk voor roestvorming zorgen wat met name bij oudere auto's voor problemen zorgt. Gaat u in de winter uw auto wassen? Wacht dan tot het dooi is, zo krijgt u niet uw hele oprit (en de openbare weg) vol met bevroren spoelwater.

Hoe verwijder ik insectenresten van mijn auto?

Om insecten van uw auto te krijgen kunt u insectverwijderaar op de resten spuiten, dit even laten intrekken en vervolgens met een microvezeldoek afnemen.

Heeft u geen insectverwijderaar bij de hand? U kunt ook een warme natte doek op de resten leggen, na 10 minuten weken kunt u de resten gemakkelijk wegpoetsen.

Kan ik mijn auto wassen met allesreiniger?

Dat is niet aan te raden. Allesreiniger werkt sterk ontvettend en haalt belangrijke oliën uit uw laklaag. Autoshampoo werkt het beste voor een goed resultaat en beschadigt uw lak niet.

Kan ik met een spons mijn auto wassen?

Nee, een spons houdt veel zanddeeltjes vast die krassen in de lak kunnen veroorzaken. Wij raden aan om een microvezeldoek of een washandschoen te gebruiken.