wat-is-lease-hero-mobile

Wat is lease?

Ontdek alle mogelijkheden van leasen

Ontdek de mogelijkheden van leasing

U bent aan het rondkijken voor een nieuwe auto. Daarbij wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn, of het nu gaat om zakelijk rijden of privé. Het leasen van een auto kan een aantrekkelijke optie zijn als u niet de gehele aanschafwaarde in een keer wilt betalen.

In dit artikel vermelden we u de meest praktische informatie omtrent het leasen van een nieuwe óf gebruikte auto. De volgende vragen worden beantwoord:

 1. Wat is lease?
 2. Welke leasevorm past het beste bij u?
 3. Wat zijn de voor- en nadelen van lease?
 4. Hoe zit het met onderhoud en service?
 5. Veelgestelde vragen

Wat is lease?

Lease is een vorm van financiering voor uw nieuwe of gebruikte auto. U rijdt uw auto voor een vast maandelijks bedrag in plaats van dat u de gehele aankoopsom in één keer betaald. Meestal sluit u een contract af voor 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. In de meeste gevallen hoeft u daarna enkel nog te betalen voor brandstof, parkeerkosten en eventuele boetes. Afhankelijk van de leasevorm wordt u direct eigenaar van de auto.

wat-is-lease

Welke leasevorm past het beste bij u?

Er zijn een aantal vormen van lease mogelijk, we zetten de meest voorkomende voor u op een rij.

Private lease

Bij private lease rijdt u een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand, zonder dat u eigenaar van de auto wordt. U betaald maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij om in de auto te rijden, de leasemaatschappij neemt de kosten voor onderhoud, wegenbelasting, verzekering en pechhulp voor haar rekening. Na afloop van het leasecontract levert u de auto weer in. Anders dan bij zakelijk lease verandert er niets voor de belastingaangifte.

Zakelijke lease

Bent u ondernemer of zzp'er? Dan is zakelijke lease meestal interessant. In tegenstelling tot private lease kunt u bij zakelijke lease de betaalde btw verrekenen en kunt u de leasekosten aftrekken van de opbrengsten. Bij zakelijk lease wordt onderscheid gemaakt tussen operational lease en financial lease:

 • Operational lease: U neemt de auto in gebruik en wordt voor een vast maandbedrag ontzorgt. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto, deze komt dus niet op uw balans te staan. Na afloop van de leasetermijn levert u de auto weer in.
 • Financial lease: Hierbij sluit u als het ware een lening af om de auto te financieren. U wordt direct economisch eigenaar en bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud, verzekering en andere kosten. Het voertuig komt op uw balans te staan en u komt in aanmerking voor investeringsaftrek. Na afloop van het contract en betaling van de slottermijn wordt u ook juridisch eigenaar en is de auto van u.

Bij beide vormen van zakelijke lease geldt dat u bijtelling betaald wanneer u ook privé met de auto rijdt. Hier leggen we u graag meer over uit.

 

De voordelen van autolease

Autolease biedt verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor mensen:

 • Lagere maandelijkse betalingen: U betaalt alleen voor het gebruik van de auto, niet voor de volledige waarde ervan, wat resulteert in lagere maandelijkse kosten.
 • Nieuwere auto: U kunt regelmatig upgraden naar nieuwere modellen, waardoor u kunt genieten van de nieuwste technologieën en veiligheidsfuncties.
 • Minder onderhoudszorgen: Meestal is onderhoud en reparatie inbegrepen in het leasecontract, waardoor u zich minder zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten.
 • Fiscale voordelen: Voor zakelijke lease kan het fiscale voordelen opleveren, zoals aftrekbaarheid van de kosten.

Wat zijn de voordelen van lease?

Inzicht in kosten

Met lease weet u precies wat u iedere maand kwijt bent aan uw auto, u spreekt een maandelijks bedrag af en die blijft gedurende de looptijd hetzelfde.

Meer zekerheid

Wanneer u leaset weet u dat u altijd een auto heeft, mocht de auto problemen hebben dan is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor een snelle oplossing. Ook plotselinge garagerekeningen zijn voor de leasemaatschappij.

Geen spaargeld nodig

Het kopen van een nieuwe auto vergt een grote investering vooraf, bij lease kunt u nu een nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. Zo behoudt u uw spaargeld of bedrijfskapitaal voor andere zaken.

Wat zijn de nadelen van lease?

Contractbreuk kan duur zijn

Wanneer uw situatie onverhoopt verandert door bijvoorbeeld ontslag, verhuizing of echtscheiding kan het kostbaar zijn om onder het leasecontract uit te komen.

Private lease beïnvloed hypotheekaanvraag

Wanneer u een hypotheekaanvraag doet met een private lease contract op uw naam zal de bank dit meenemen. De maandelijkse lasten voor de lease zullen in mindering worden gebracht op de maximale woonlasten. U kunt dus minder lenen voor een huis wanneer u een leasecontract heeft.

Schadevrije jaren kunnen verloren gaan

Uw opgebouwde no-claim korting heeft bij de meeste verzekeraars een houdbaarheid van 3 jaar. Omdat bij private lease de verzekering op naam van de leasemaatschappij staat zult u bij looptijden van langer dan 3 jaar uw no-claimkorting kwijtraken. Wanneer u maximale no-claimkorting heeft is het vaak goedkoper om een persoonlijke lening af te sluiten dan te private leasen.

nieuwe-ford-transit-custom-plug-in-hyride-slide-3

Hoe zit het met onderhoud & service?

De kosten voor onderhoud en reparaties aan uw leaseauto zijn inbegrepen in het leasecontract. Wanneer het tijd is voor een periodieke onderhoudsbeurt zal uw leasemaatschappij meestal contact met u opnemen voor een afspraak. Check de voorwaarden van uw leasecontract om te weten waar u terect kunt. Bij pech is het doorgaans de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij om u weer op weg te helpen. Bij Wensink Lease geloven we in complete ontzorging, we halen uw auto op bij huis en zetten hem na het onderhoud weer bij u thuis af!

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is financial lease?

Bij Financial Lease schaft u zakelijk een auto aan zonder deze direct volledig te hoeven betalen. U betaalt de auto in maandelijkse termijnen. U bent eigenaar van de auto, in tegenstelling tot andere leasevormen. Zo rijdt u snel weg in een nieuwe auto. Het aantal maanden waarin u de auto moet afbetalen is afhankelijk van het leasecontract. Aan het einde van het leasecontract betaalt u nog een slottermijn en daarna is de auto volledig van u. De maandelijkse betaling kunt u dus zien als een investering in de auto. Wel zo aangenaam!

Wat zijn de voordelen van financial lease?
 • U bent zelf eigenaar van het voertuig
 • U ontvangt financiering van Wensink
 • U heeft recht op investeringsaftrek
 • Het volledige bedrag kan gefinancierd worden
 • Het voertuig staat op de balans van uw onderneming
 • Leasetermijnen worden administratief gesplitst in rente en aflossing
 • Rente en afschrijving worden als kosten ten laste van de exploitatierekening gebracht
Wat is full operational lease?

Full operational lease is een manier van zakelijk leasen waarbij u te allen tijde waar u aan toe bent. U betaalt een namelijk een vast bedrag per maand. Altijd helder en inzichtelijk. Daarnaast nemen we alle onderhoud voor u uit handen!

Wat zijn de voordelen van operational lease?

Wij zetten de voordelen van operational lease bij Wensink graag voor u op een rijtje:

 • Afschrijving en rente wordt geregeld door ons;
 • Alle reparatie en onderhoud is inbegrepen;
 • WA- en cascoverzekering;
 • Ongevallen- en inzittendenverzekering;
 • Houderschapsbelasting (wegenbelasting) is inbegrepen;
 • U krijgt vervangend vervoer na 24 uur;
 • 24 uur per dag hulp in heel Nederland;
 • Gebruik van een brandstofpas.
Wat is private lease?

Voor een vast maandelijks bedrag rijdt u weg in een nieuwe auto.

Wat zijn de voordelen van private lease?
 • Inzicht in je maandelijkse autokosten
 • U rijdt weg met een nieuwe auto
 • Geen spaargeld nodig
 • U hoeft zich niet druk te maken om plotselinge garagekosten
 • Altijd een auto, ook bij schade of diefstal