wensink-kennisbank-banden-wisselen-hero-mobiel

Bandenwissel

Het wisselen van zomerbanden naar winterbanden en andersom

Bandenwissel: in elke omstandigheid, elk seizoen maximale grip

Al glibberend en glijdend over de weg gaan…daar zit niemand op te wachten. Zeker niet als u autorijdt. Daarom zorgt Wensink er graag voor dat u ieder seizoen zorgeloos onderweg bent met de juiste banden. Maar wat is een bandenwissel precies? Wanneer moet u een bandenwissel laten uitvoeren? En wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden? Hoe zit het met losse banden en complete sets? Alles wat u moet weten over de bandenwissel leest u hier. Wel zo aangenaam!

In dit artikel vindt u antwoord op de vragen:

 1. Wat is een bandenwissel?
 2. Waarom banden wisselen?
 3. Wanneer banden wisselen?
 4. Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?
 5. Hoe lang duurt een bandenwissel?
 6. Wat kost een bandenwissel?
 7. Wat houdt het Bandenhotel in?
 8. Waar kan ik banden laten wisselen?

Wat is een bandenwissel?

De term bandenwissel wordt veel gebruikt. Het woord legt zichzelf eigenlijk al uit. Een bandenwissel is het proces van het verwisselen van de banden op je auto, meestal tussen zomer- en winterbanden, om de prestaties en veiligheid te optimaliseren in verschillende weersomstandigheden.

Waarom is het wisselen van banden belangrijk?

In de zomer zijn de weersomstandigheden nou eenmaal anders dan in de winter. De banden van uw (bedrijfs)auto moeten altijd overeen komen met het seizoen en de omstandigheden buiten. Dit heeft als onderliggende reden dat elke weersomstandigheid een eigen type banden vereist. Dit om maximale veiligheid, omgang en comfort te kunnen garanderen. Het profiel van een winterband is anders dan van een zomerband. Een winterband heeft daardoor meer grip op nat en besneeuwd wegdek bij lage temperaturen. Terwijl een zomerband met warm weer juist een kortere remweg heeft. 

U vraagt zich misschien af waarom het nodig is om uw banden te wisselen als u het hele jaar door met dezelfde banden kunt rijden. Hier zijn enkele goede redenen:

 • Temperatuur en grip: Zomerbanden zijn ontworpen voor warme temperaturen en bieden optimale grip op droog en nat wegdek. Winterbanden, daarentegen, presteren beter bij koude temperaturen en op gladde, besneeuwde, of ijzige wegen.
 • Veiligheid: Het wisselen van banden verhoogt uw veiligheid op de weg, omdat u altijd de juiste banden voor de heersende weersomstandigheden gebruikt.
 • Verlengde levensduur: Door zowel zomer- als winterbanden te gebruiken, verslijten ze minder snel, waardoor ze langer meegaan.

Wanneer banden wisselen?

Wanneer de temperaturen in het najaar gaan dalen tot onder de 7⁰C, is het advies om de zomerbanden om te wisselen voor winterbanden. Zo bent u op tijd klaar voor de winterse weersomstandigheden zoals sneeuw, hagel en ijzel. In het voorjaar als de temperaturen weer omhoog gaan en het kwik stijgt weer boven de 7⁰C, is het verstandig om uw winterbanden weer om te wisselen voor zomerbanden. Over het algemeen is het in maart/april tijd voor zomerbanden en in oktober/november tijd voor winterbanden.

Wanneer ben ik toe aan nieuwe banden?
Twijfelt u of uw banden aan vervanging toe zijn? Onze experts kijken graag met uw mee. Wij hanteren de volgende ondergrens als het gaat om uw banden en de vereiste profieldiepte.

 • Met zomerbanden bij een profieldiepte van minder dan 2 mm
 • Met winterbanden bij een profieldiepte van minder dan 4 mm

Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?

Ondertussen mag het wel duidelijk zijn dat er wezenlijk verschil tussen winter- en zomerbanden zit. Dit alles voor uw veiligheid en rijplezier én dat van uw medeweggebruikers. Maar waar zit dat verschil nou precies in? Als u eens zich goed over uw autoband buigt, ziet u een bepaalde structuur. Deze inkepingen in het profiel worden ook wel lamellen genoemd. Deze zorgen voor extra grip als de auto van zijn plaats komt of juist af moet remmen. Bij winterbanden is het zo dat er extra profiel (inkepingen) op het bandoppervlak zit, waardoor de band meerdere aangrijpingspunten met het wegdek heeft. De zomerband heeft dit minder tot niet, waardoor dit type band maar één aangrijpingspunt met het wegdek heeft. 

Voordelen winterbanden

 • Meer grip op de weg bij temperaturen onder de 7°C
 • Kortere remweg bij temperaturen onder de 7°C
 • Minder kans op ongelukken
 • Geen slijtage van zomerbanden
 • Kleinere kans op aquaplaning
 • Klaar voor wintersport (regelgeving buitenland)

Voordelen zomerbanden

 • Meer grip op de weg bij temperaturen boven de 7°C
 • Kortere remweg bij temperaturen boven de 7°C
 • Hogere veiligheid
 • Minder geluidsoverlast
 • Geschikt voor hogere snelheden
 • Meer stabiliteit en rijcomfort

Hoe lang duurt een bandenwissel?

We weten nu een hele hoop meer over het wisselen van uw autobanden. Maar hoelang duurt dat eigenlijk? Om het nog ingewikkelder te maken: de duur van een bandenwissel hangt af van of het een winterband met of zonder velg betreft. Bij Wensink onderscheiden we twee groepen:

 1. Wielen reeds op velg wisselen: het wisselen van deze groep duurt slechts ± 30 minuten. Dit zijn namelijk de complete sets met banden en velgen, waardoor het voor onze ervaren monteurs een eenvoudige klus is.
 2. Losse banden wisselen: het wisselen van de groep duurt ± 1,5 uur. Dit zijn namelijk alleen de losse banden die opnieuw rondom een velg aangebracht moeten worden. Een precies klusje waar onze monteurs wat langer mee bezig zijn.

Heeft u uw bandenwissel bij Wensink ingepland? U kunt bij ons gebruik maken van vervangend vervoer of in de koffiehoek onder het genot van een bakje koffie of thee wachten. Dankzij gratis WiFi kunt u zelfs rustig verder werken tot de bandenwissel gereed is. 

Wat kost een bandenwissel?

Banden wisselen voor scherpe tarieven doet u bij Wensink! De kosten van een bandenwissel hangen af van twee factoren.

 1. Betreft het wielen reeds op velg of losse banden?
 2. Maakt u gebruik van opslag in ons Bandenhotel?

Een bandenwissel bij Wensink kost:

Wielen (reeds op velg) wisselen:

 • Complete Wielenwissel zonder opslag vanaf € 42,50
 • Complete Wielenwissel met opslag in ons Bandenhotel vanaf € 79,00

Losse banden wisselen:

 • Losse Bandenwissel zonder opslag vanaf (afhankelijk van bandenmaat) vanaf € 89,00
 • Losse Bandenwissel met opslag in ons Bandenhotel vanaf (afhankelijk van bandenmaat) vanaf € 149,70

Wat houdt het Bandenhotel in?

Wensink heeft een eigen Bandenhotel. Het opslaan van banden kan behoorlijk ruimte in beslag nemen in uw garage of schuur. Heeft u geen ruimte voor het opslaan van uw zomer- of winterbanden? Wij slaan ze graag voor u op in ons Bandenhotel! Hier kunnen uw zomer- en winterbanden een seizoen lang lekker uitrusten, tot ze weer onder uw auto komen. We zorgen uitstekend voor uw banden:

 • Uw banden krijgen een frisse wasbeurt bij binnenkomst.
 • We geven ze een uitgebreide check op druk, profiel en eventuele schade.
 • We slaan ze voor u op onder de perfecte omstandigheden.

Waar kan ik een bandenwissel inplannen?

Bandenwissel inplannen? Met 40 vestigingen in Nederland zijn wij altijd in de buurt. Het maakt niet uit van welk merk uw voertuig is: onze medewerkers staan dagelijks voor u klaar. Zo zorgen we ervoor dat u grip heeft op uw reis en zorgeloos onderweg bent! Maak online een afspraak bij uw dichtstbijzijnde vestiging. 

De Wensink nieuwsbrief

Wilt u meer soortgelijke artikelen lezen en als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, blijf je op de hoogte van alles wat Wensink te bieden heeft en kun je profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen en speciale acties.

Veel gestelde vragen

Wat is een bandenwissel?

De term bandenwissel wordt veel gebruikt. Het woord legt zichzelf eigenlijk al uit. De banden van uw (bedrijfs)auto moeten altijd overeen komen met het seizoen en de omstandigheden buiten. Het wisselen van zomerbanden naar winterbanden en andersom, wordt de bandenwissel genoemd.

Wat is een bandenwissel
Waarom banden wisselen?

In de zomer zijn de weersomstandigheden nou eenmaal anders dan in de winter. De banden van uw (bedrijfs)auto moeten altijd overeen komen met het seizoen en de omstandigheden buiten. Dit heeft als onderliggende reden dat elke weersomstandigheid een eigen type banden vereist. Dit om maximale veiligheid, omgang en comfort te kunnen garanderen.

Waarom banden wisselen
Wat kost een bandenwissel?

Een bandenwissel bij Wensink kost:

Wielen (reeds op velg) wisselen:

 • Complete Wielenwissel zonder opslag vanaf € 42,50
 • Complete Wielenwissel met opslag in ons Bandenhotel vanaf € 79,00

Losse banden wisselen:

 • Losse Bandenwissel zonder opslag vanaf (afhankelijk van bandenmaat) vanaf € 89,00
 • Losse Bandenwissel met opslag in ons Bandenhotel vanaf (afhankelijk van bandenmaat) vanaf € 149,70
Wat kost een bandenwissel