kennisbank-versnellingsbak-hero-mobiel

Versnellingsbak

Soepel schakelen

Uw auto: Een goede versnellingsbak

Een versnellingsbak of wel een gangwissel. Als u rijdt, wilt u natuurlijk dat u makkelijk van de ene naar de andere versnelling schakelt, zonder problemen. Het kan voorkomen dat u vragen heeft over bepaalde zaken m.b.t. uw versnellingsbak. 

In dit artikel bespreken wij de volgende punten over een versnellingsbak:

1. Wat is een versnellingsbak?
2. Hoe onderhoud ik mijn versnellingsbak?
3. Wanneer moet ik mijn versnellingsbak vervangen?
4. Wat als een versnellingsbak kapot is?
5. Wat kost het vervangen van een versnellingsbak?
6. Waar kan ik mijn versnellingsbak laten maken?

Schade aan uw versnellingsbak?

Wat is een versnellingsbak?

Kort gezegd is een versnellingsbak de schakelinrichting van een motorvoertuig om te wisselen van versnelling. Deze kunt u vinden in het midden voorin de auto. U kunt het vergelijken met de verschillende grootte van het aantal tandwielen van een racefiets. Deze zitten bloot aangedreven aan het wiel maar bij een auto zijn ze ondergebracht in een versnellingsbak. De functie is hetzelfde: Trekkracht bij een bepaalde snelheid overbrengen op de wielen. Maar hoe gaat zoiets in zijn werk?

De schakel verwisselt van versnelling door middel van een versnellingspook. De voetbediende koppeling werkt in combinatie met deze. Om de juiste versnellingskeuze mogelijk te maken ontkoppelt de motor en de versnellingsbak gelijktijdig.

Er zijn drie soorten versnellingsbakken namelijk: 

 1. De handgeschakelde versnellingsbak
 2. Een standaard geautomatiseerde versnellingsbak
 3. Transmissie met dubbele koppeling

Welke voor u geschikt is hangt af van persoonlijke voorkeur.

Hoe onderhoud ik mijn versnellingsbak?

Wat betreft uw versnellingsbak wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat maar hoe voorkom je nou slijtage? We bespreken een aantal tips voor u:

 • Hoge toerentallen vermijden.
 • Als je niet schakelt, laat je hand dan niet rusten op de pookknop. Het schakelmechanisme loopt zo slijtage op.
 • Tijdig vervangen van transmissieolie. Dit is belangrijk van automatische versnellingsbak.
 • Rustig inleggen van de achteruitversnelling en stilstaan bij de achteruitversnelling inschakelen.
 • Versnellingen niet  onnodig overslaan.
 • Eerst ontkoppelen, dan schakelen.
 • Niet slippen van de koppeling. Trap het koppelingspedaal volledig in.
 • Houd uw versnellingsbak schoon.
 • Versnellingsbakolie bij te houden.

Wanneer moet ik mijn versnellingsbak vervangen?

Door het gebruik van uw versnellingsbak ontstaat op een gegeven moment schade. Slijtage ontstaat door het continu in elkaar grijpen van de tandwielen. Synchromeshringen hebben de zwaarste taak. Zij vangen tijdens het schakelen het snelheidsverschil tussen het tandwiel op. Wanneer de synchromeshes versleten zijn zal het moeilijker worden om te schakelen. U kunt gekraak gaan horen bijvoorbeeld. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden om grotere schade te voorkomen. 

Wat als een versnellingsbak kapot is?

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw versnellingsbak na een aantal jaar kapot gaat, om wat voor een reden dan ook. 

Wij zetten de 10 symptomen van een mogelijke kapotte versnellingsbak voor u op een rijtje:

 1. Gebrekkige respons of trage wisseling tussen versnellingen.
 2. Zeuren, bonzen en neuriën van kapotte versnellingsbak.
 3. Lekkende / lage vloeistof.
 4. Knarsend geluid of trillingen.
 5. Verbrande geur in auto als symptoom van kapotte versnellingsbak.
 6. Auto weigert om in de versnelling te gaan.
 7. Het dashboard lampje brand.
 8. Luidruchtige (kapotte) versnellingsbak in neutraal.
 9. Versnellingen glijden weg.
 10. Slepende koppeling.

Heeft u last van deze klachten? U kunt dan altijd terecht bij een van onze vestigingen voor een onderhoudsbeurt. Wij zullen dan uw versnellingsbak vervangen/repareren.

Wat kost het vervangen van een versnellingsbak?

Uw versnellingsbak is kapot, erg vervelend. U wilt dan graag dat deze zo snel mogelijk vervangen wordt. De prijzen zullen verschillen per model en klasse. Gemiddeld gezien kost het ongeveer 2.000 tot 3.000 euro om een oude versnellingsbak te verwijderen en vervangen door een nieuwe.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom raden wij aan af en toe een onderhoudsbeurt in te plannen. Wij controleren dan ook uw versnellingsbak. Wij controleren op een aantal zaken, zoals: olie, werking en de onderdelen. Zo voorkomt u hogere kosten in de toekomst. Dus hoort u lawaai en bijgeluiden als kraken, gerammel, geratel, of wil uw olie laten verversen, maak dan een afspraak bij Wensink.

Waar kan ik mijn versnellingsbak laten maken?

U kunt een onderhoudsbeurt inplannen om uw versnellingsbak te laten vervangen/repareren.  

Schade aan uw versnellingsbak?

Veel gestelde vragen

Wat doet een versnellingsbak?

Kort gezegd is een versnellingsbak de schakelinrichting van een motorvoertuig om te wisselen van versnelling. Deze kun je vinden in het midden voorin de auto.

Kan ik beter met een versnellingsbak rijden of een automaat?

Dat hangt geheel af van persoonlijke voorkeur. Een automaat is over het algemeen makkelijker te besturen, omdat u de handelingen van het schakelen niet meer hoeft uit te voeren.

Wat zijn de kosten voor een nieuwe versnellingsbak?

De prijzen zullen verschillen per model en klasse. Gemiddeld gezien kost het ongeveer 2.000 tot 3.000 euro om een oude versnellingsbak te verwijderen en vervangen voor een nieuwe.

Hoe kan ik zelf controleren of mijn versnellingsbak problemen heeft voordat ik naar een monteur ga?

U kunt zelf enkele eenvoudige tests uitvoeren om te controleren of uw versnellingsbak problemen heeft. Let bijvoorbeeld op gebrekkige respons bij het schakelen, ongewone geluiden tijdens het rijden, zoals bonzen of zeuren, en eventuele lekkages van transmissievloeistof onder uw auto. Ook kunt u letten op eventuele geuren, zoals een verbrande geur, die kunnen wijzen op problemen met de versnellingsbak.

Zijn er specifieke merken of modellen van auto's waarbij versnellingsbakproblemen vaker voorkomen?

Hoewel versnellingsbakproblemen bij alle auto's kunnen voorkomen, zijn er sommige merken en modellen die bekend staan om bepaalde zwakke punten op het gebied van transmissie. Dit kan te maken hebben met ontwerpfouten, fabricagekwaliteit of andere factoren. Het is raadzaam om onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van het specifieke merk en model van uw auto en eventuele terugroepacties of bekende problemen te controleren.

Welke factoren kunnen bijdragen aan de levensduur van een versnellingsbak die niet expliciet in het artikel worden genoemd?

Factoren die de levensduur van een versnellingsbak beïnvloeden, kunnen variëren en zijn niet altijd expliciet in het artikel genoemd. Enkele van deze factoren kunnen zijn: rijstijl en rijgewoonten van de bestuurder, regelmatig onderhoud van de auto, zoals tijdige vervanging van transmissievloeistof en inspectie van de versnellingsbak, en omgevingsfactoren zoals rijden in extreme weersomstandigheden of over ruw terrein. Het is belangrijk om uw rijgedrag aan te passen en regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van uw versnellingsbak te maximaliseren.