ruitschade-hero-mobiel

Ruitschade

 Met goed zicht de weg op

Ruitschade herstellen aan uw auto: weer met goed zicht de weg op

U rijdt op de weg en u schrikt, er klapt een steentje tegen uw ruit, met alle gevolgen van dien. U heeft een dikke barst in uw ruit. Of misschien is er wel ingebroken in uw voertuig en is uw ruit daarom kapot? Maar ook door vrieskou kan uw ruit barsten. Natuurlijk wilt u dit zo snel mogelijk laten herstellen om verdere problemen te voorkomen. Misschien dat u vragen heeft over ruitschade, en wij proberen deze hier voor u te beantwoorden.

In dit artikel zullen wij verder ingaan op de volgende vragen m.b.t. ruitschade, namelijk:

1. Wat is ruitschade?
2. Wat zijn de oorzaken van ruitschade?
3. Hoe kunt u ruitschade repareren?
4. Tips om ruitschade te voorkomen.
5. Wat kost het om ruitschade te laten repareren?
6. Wanneer wordt ruitschade vergoed?
7. Waar kunt u het beste uw ruitschade repareren?
8. Hoe lang duurt het om ruitschade te laten herstellen?

Direct eenvoudig online uw schade melden?

Wat is ruitschade?

Onder ruitschade verstaan we barsten, scheuren, krassen of sterretjes aan uw ruit. Maar ook bijvoorbeeld een ingeslagen ruit, door diefstal of een storm waardoor er een object op uw ruit terecht komt. Naast dat dit enorm storend is voor uw zicht, is ruitschade soms ook gevaarlijk. De barst of ster kan namelijk groter worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw ruit te laten repareren of vervangen.

Wat zijn de oorzaken van ruitschade?

Ruitschade kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn door een steentje dat op uw ruit komt, door een object dat op uw ruit terecht komt door storm, een barst in uw ruit door vrieskou, uw ruitenwisser, een ingeslagen ruit door diefstal of ander vandalisme. Dit kan voorkomen op uw vooruit, achterruit, zijruiten maar ook een dak ruit bijvoorbeeld.

Hoe kunt u ruitschade repareren? 

Het hangt vaak af van de grote van de schade aan uw ruit, hoe deze gerepareerd wordt.

 • Kleine schade
  Als de schade aan uw ruit niet groter is als een 2 euro munt, kunt u het meestal laten herstellen. Door middel van het te laten vullen met kunsthars. Daarna wordt dit behandelt met een uv-lamp en als laatst zal het nog gepolijst worden. Op deze manier voorkomt u dat de schade groter wordt en kunt u weer veilig de weg op.
 • Grote schade
  Als de schade een stuk groter is, als een 2 euro munt, moet deze meestal vervangen worden. Herstel is vaak niet meer mogelijk. Wij zorgen dan dat uw oude ruit eruit gaat en er een nieuwe ruit in komt.

Waarom moet u ruitschade laten repareren?

Naast dat dit enorm vervelend is voor uw zicht, kan schade aan uw ruit ook gevaarlijk zijn. 
Als u kleine schade heeft aan uw ruit, is dit in de meeste gevallen gewoon te repareren. Daarom is het belangrijk dat u er snel bij bent, zodat de schade niet groter wordt. In de winter is komt het vaak voor dat een klein barstje groter wordt. Bijvoorbeeld als u de verwarming in de auto aan zet. Door dit grote temperatuurverschil barst de ruit verder. 
Daarnaast is autorijden met een barst of scheur ook niet verantwoord en een reden voor een afkeur bij de APK.

Bij een moderne auto zit vaak de regensensor vast aan de voorruit. Ook andere rijhulpsystemen (ADAS-systemen) zitten soms achter de voorruit. Dat maakt het noodzakelijk om de voorruit door een specialist te laten herstellen. De Wensink Schadebedrijven hebben de expertise om deze reparaties volgens fabrieksvoorschrift uit te voeren. Zo zorgen we niet alleen voor schadeherstel, maar ook voor waardeherstel van uw auto.

Tips om ruitschade te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hebben wij wat tips voor u om te voorkomen dat uw schade krijgt aan uw ruit.

 1. Pas op bij werkzaamheden
  Mocht het voorkomen dat u op een weg rijdt waar aan gewerkt wordt, liggen er vaak steentjes op de weg. Het is daarom handig uw snelheid te matigen, zodat de kans kleiner wordt dat steentjes of andere objecten uw auto raken.
 2. Pas op met grote temperatuur verschillen
  Als het vriest en u uw ruit moet krabben, wilt u dat natuurlijk zo snel mogelijk gedaan hebben. Wij raden u wel af om bijvoorbeeld uw verwarming plots heel hoog zetten of kokend heet water over uw bevroren ruit te gooien. Dit kan er namelijk voor zorgen dat uw ruit barst.
 3. Houd voldoende afstand met uw medeweggebruikers
  Het kan namelijk zo zijn dat in de banden van de auto voor u steentjes zitten, en deze tegen uw ruit slaan.
 4. Ga niet de weg op bij extreme weersomstandigheden
  Als het hard stormt kan het voorkomen dat er objecten door de lucht vliegen, deze kunnen op uw ruit terecht komen, met alle gevolgen van dien.
 5. Parkeer uw auto op een veilige plek
  Op sommige plekken komt vaker vandalisme me voor dan op andere plekken. Houd daar rekening mee.

Kosten ruitschade herstellen

Afhankelijk van de grote van uw ruitschade, wordt er beoordeeld hoe uw ruit wordt gerepareerd. De kosten verschillen door de manier hoe uw auto wordt gerepareerd/vernieuwd.

 • Repareren
  Kleine schade aan uw ruit, dat niet groter is dan een 2 euro munt, kan vaak worden gerepareerd. U kunt dan denken aan enkele tientjes tot € 80,- voor reparatiekosten, als u niet verzekerd bent.
 • Vervangen
  Grote schade aan uw ruit, is vaak niet meer te herstellen. Er zal een nieuwe ruit in uw auto moeten worden gezet. Dit kost zo'n € 200,- tot € 600,-, om de ruit te vervangen.

Wanneer wordt ruitschade vergoed?

Of ruitschade wordt vergoed hangt af van de dekking van uw verzekeraar. Bij een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid verzekering) moet u zelf de kosten betalen, maar bij een WA beperkt casco of een allriskverzekering, hoeft u meestal niet te betalen. Het hangt natuurlijk wel af van de hoogte van de schade hoeveel er vergoed wordt, maar geen zorgen ruitschade gaat niet van uw schadevrije jaren af.
 

Waar kunt u het beste uw ruitschade repareren?

Bij Wensink beschikken wij over meerdere vestigingen, die schade kunnen repareren. U kunt gerust even bellen naar een van onze vestigingen.

Wensink Schade Apeldoorn

Sint-Eustatius 4
7333 NX Apeldoorn

Wensink Schade Groningen

Malmöweg 6
9723 HP Groningen

Wensink Schade Hoogeveen

Europaweg 28
7903 TM Hoogeveen

Daarnaast is het ook mogelijk om meteen een afspraak in te plannen bij Wensink werkplaats.

werkplaatsplanner-blok-algemeen-mobiel

Onderhoud
aan uw auto
zo geregeld!

maak een
werkplaatsafspraak

Maak eenvoudig en snel een afspraak in onze werkplaatsplanner. Weer veilig en vertrouwd de weg op. Dat is wel zo aangenaam!

Binnen twee minuten geregeld!

Geen gedoe, ook niet achteraf

Persoonlijke aandacht voor ieder voertuig

Niet goed, binnen 14 dagen uw geld terug

Hoe lang duurt het om ruitschade te laten herstellen?

Het hangt ervan af of uw ruit vervangen of hersteld moet worden. Bij het vervangen van de ruit, zal dit ongeveer 2 uur duren. Hoeft de ruit alleen hersteld te worden, neemt dit maximaal 1 uur in beslag. U bent dus niet lang uw auto kwijt en kunt meestal gewoon even wachten. Mocht het voorkomen dat uw autoruit niet op voorraad is, kunt u vervangend vervoer krijgen bij Wensink. Let wel op, sommige verzekeraars dekken niet de volledige kosten.

Direct eenvoudig en online schade melden?

Veel gestelde vragen

Wat is ruitschade?

Onder ruitschade verstaan we barsten, scheuren, krassen of sterretjes aan uw ruit. Maar ook bijvoorbeeld een ingeslagen ruit, door diefstal of een storm waardoor er een object op uw ruit terecht komt. Naast dat dit enorm storend is voor uw zicht, is ruitschade soms ook gevaarlijk. De barst of ster kan namelijk groter worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw ruit te laten repareren of vervangen.

Wat zijn de oorzaken van ruitschade?

Ruitschade kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn door een steentje die op uw ruit komt, door een object dat op uw ruit terecht komt door storm, een barst in uw ruit door vrieskou, uw ruitwisser, een ingeslagen ruit door diefstal of ander vandalisme. Dit kan voorkomen op uw vooruit, achterruit, zijruiten maar ook een dak ruit bijvoorbeeld.

Wat kost het om ruitschade te laten repareren?
 • Repareren
  Kleine schade aan uw ruit, dat niet groter is dan een 2 euro munt, kan vaak worden gerepareerd. U kunt dan denken aan enkele tientjes tot €80,- voor reparatiekosten, als u niet verzekerd bent.
 • Vervangen
  Grote schade aan uw ruit, is vaak niet meer te herstellen. Er zal een nieuwe ruit in uw auto moeten worden gezet. Dit kost zo'n €200,- tot €600,-, om de ruit te vervangen.