kennisbank-motorolie-hero-mobiel

Motorolie

Een goed functionerende motor

Motorolie voor uw auto, met als resultaat: een goed functionerende motor.

Het is belangrijk dat uw motor goed functioneert, daarvoor is is het noodzakelijk gebruik te maken van de juiste motorolie. Dit zorgt er voor dat uw motor gesmeerd wordt en zijn functies behoud en kan uitvoeren. In dit artikel bespreken we de nodige belangrijke punten over motorolie, zodat u met alle kennis de weg op kunt. U blij en de motor blij.

Wensink bespreekt de volgende belangrijke punten en voordelen m.b.t. uw motorolie:

 1. Wat is motorolie?
 2. Waarom moet motorolie verst worden?
 3. Wanneer moet u motorolie vervangen en controleren?
 4. Welke motorolie moet in mijn auto?
 5. Wat kost het om motorolie te verversen?

Direct uw motorolie bijvullen?

Wat is motorolie?

Motorolie dient als smeermiddel in de verbrandingsmotor dat de draaiende delen smeert. Benzine, diesel of LPG gebruiken in hun verbrandingsmotor motorolie, ongeveer 2 liter.

Deze motorolie heeft 6 functies, namelijk;

 • Smeren
 • Afdichten & voeden
 • Koelen
 • Corrosie
 • Reinigen
 • Geluidsdempend

Waarom moet motorolie ververst worden?

Om de functies van de motorolie goed te laten verlopen verbruikt de auto olie.  Dit dient uiteraard vervangen te worden na een aantal kilometers. Het verschilt per model en type auto hoeveel motorolie de motor van de auto verbruikt. Meestal ligt dit tussen 1 liter motorolie per 20000 tot 50000 kilometer. 

Het is belangrijk tijdig uw motorpeil te checken, ongeveer om de twee weken tot 1 keer per maand.  Daarnaast is het belangrijk om te weten dat als uw lampje brandt bij uw dashboard, dat u dan meteen de motor uit zet anders kan de motor schade oplopen.

Heeft u oude afgewerkte olie?  Elke gemeente in Nederland beschikt over een afvaldepot waar uw de motorolie kunt deponeren. Soms kost het afvoeren van olie geld, maar dit is bij elke gemeente weer anders geregeld. Het is ook mogelijk om uw olie in te leveren bij een lokale (auto)garage.

Wanneer moet u motorolie vervangen en controleren?

Als uw auto dagelijks gebruikt is het dus verstandig om de twee weken tot een maand uw olie te peilen, of bijvoorbeeld na een lange rit. 
Maar hoe doet u dit?

 1. Neem de peilstok.
 2. Maak de peilstok schoon met een doek. 
 3. Plaats de peilstok terug en neem hem na enkele seconden weer uit.
 4. Bekijk of het oliepeil zich tussen de markeringen "MIN" en "MAX" bevindt.
 5. Vul olie bij als het peil lager is dan "MAX".
 6. Zorg dat u geleidelijk olie bij vult.
 7. Bekijk het peil opnieuw en vul eventueel aan wanneer nodig.
 8. Zorg dat de peilstok terug geplaatst wordt.
 9. Bekijk het oliepeil om de 2000 tot 5000 km of voor een lange rit.

Over het algemeen is het olieverbruik (gemiddeld 0,2 l op 1000 km).  Maar dit verschilt per model, leeftijd, en gebruik maar ook per weg of stad.

Welke motorolie moet in mijn auto?

Als u wilt weten welke motorolie er in uw auto gaat, is het belangrijk te kijken naar het instructieboekje. Daarnaast kunt u ook via verschillende websites controleren welke motorolie u nodig heeft, door uw kenteken en model in te vullen. De website zal dan berekenen welke olie het beste past bij uw auto.

Er zijn over het algemeen 3 soorten motorolie die worden gebruikt, namelijk: minerale, half-synthetische en synthetische olie. De olie die het meest wordt gebruik is minerale olie. Deze wordt geproduceerd uit natuurlijke ruwe olie en is de goedkoopste soort motorolie.

Wat kost het om motorolie te verversen?

Gemiddeld gezien kost het verversen van motorolie tussen de 75 euro en 125 euro. Dit zijn kosten om het te laten vervangen door een professional, in een autogarage. Bij Wensink zit het verversen van motorolie bij de volgende serviceabonnementen inbegrepen, namelijk; budgetonderhoud en dealeronderhoud, wel zo aangenaam!

Direct uw motorolie bijvullen?

Geen gebruik maken van motorolie?

Bekijk de elektrische voorraad

Lees verder over onderhoud

Veel gestelde vragen

Wat is de functie van motorolie?
 • Smeren
 • Afdichten & voeden
 • Koelen
 • Corrosie
 • Reinigen
 • Geluidsdempend
Waar kan ik afgewerkte motorolie deponeren?

Elke gemeente in Nederland beschikt over een afvaldepot waar uw de motorolie kunt deponeren. Soms kost het afvoeren van olie geld, maar dit is bij elke gemeente weer anders geregeld. Het is ook mogelijk om uw olie in te leveren bij een lokale (auto)garage.

Kan ik motorolie laten bijvullen bij Wensink?

Ja, dat kan. U kunt een onderhoudsbeurt inplannen in de werkplaatsplanner. Uw motorolie zal dan worden bijgevuld.