regelgeving-private-lease-hero-mobiel

Private lease

De nieuwe regelgeving per 1 april

Private leasers hebben vanaf 1 april kans op een lagere hypotheek

Per 1 april gaat er een nieuwe regelgeving in m.b.t. het leenvermogen, omdat vanaf dan het leasebedrag tot het einde van de looptijd voor 100 procent mee telt als maximale hypotheek. Voor heen was dit 65 procent. Maar wat betekend dit voor u als Private leaser?

Tegenwoordig zijn er in Nederland meer dan 200.000 mensen die niet-zakelijk een auto leasen. Dit aantal is de aflopen jaren flink gestegen. Meeste mensen weten alleen niet dat hun leaseauto invloed heeft op het maximale leenbedrag hypotheekverstrekkers. Dit bedrag moet dus ook gezien gaan worden als een verplichting.

Wat is Private Lease?

Bij private lease bent u geen eigenaar van u voertuig maar een huurder voor lange termijn. Bijvoorbeeld 12 tot 60 maanden. Door middel van een vast maandelijks bedrag zorgt u dat alle kosten van een verzekering, reparatie, motorrijtuigenbelasting, onderhoud, banden en afschrijving, gedekt worden. Daarnaast heeft u ook geen fiscale bijtelling. Het enige wat u betaald is brandstof, boetes en eigen risico bij schade. Klink aantrekkelijk toch?

Wanneer en waarom?

Momenteel gaat de hypotheekverstrekker er nog van uit dat het leasecontract bestaat uit 65 financiering en 35 procent uit servicekosten. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil hier vanaf 1 april verandering in brengen. Ze willen namelijk dat de hele financiële verplichting van de consument wordt geregistreerd, omdat het om een structurele financiële verplichting gaat.

Hoe ziet dat er dan uit?

Willem wil via een aanbieding voor 48 maanden een Mercedes-Benz leasen. Hij betaald daarvoor 360 euro per maand wat neerkomt op een totaal bedrag á €17.280,-. Dit bedrag van €17.280 komt geregistreerd te staan bij het BKR.

Willem die heeft een nieuwe hypotheek nodig voor zijn koophuis. Hij heeft een inkomen van 50.000 euro bruto per jaar. Hij krijgt een hypotheek van maximaal €233.500. De bank gaat 2 procent van de totale waarde van het leasecontract bij de maandlasten optellen. Dit is €345. Dit zorgt ervoor dat Willem opeens een ton minder kan krijgen bij zijn hypotheekverstrekker. 

Maar het is aan de hypotheek of ze zich hier ook volledig aan gaan houden, wat in de praktijk helaas wel vaak gebeurt. Dit zorgt voor grote gevolgen voor private-leasers.