verschil-zomerbanden-winterbanden-hero-mobiel

Zomerbanden versus winterbanden

Wij leggen u graag het verschil uit

Wat is het verschil

‘Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?’ Een vraag die onze medewerkers vaak horen van klanten. Met het oog op de naderende lagere temperaturen is het hoog tijd om de zomer- en de winterband eens naast elkaar te leggen en de verschillen onder de loep te nemen. 

Rubber

Het rubber van zomerbanden is wat harder dan dat van winterbanden. Dat komt goed uit wanneer het wegdek opwarmt door de zon. Door het rijden wordt het rubber namelijk ook wat warmer. Warme banden en een warm wegdek vragen om hard rubber. Het rubber van winterbanden is daarentegen wat zachter. Dat is erg handig, want zo kunnen de profielblokken in de band makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben. Tenslotte is de winterband zó gevormd, dat het rubber de warmte beter vasthoudt.

Profiel samenstelling

Daarnaast is er een duidelijk verschil te zien in de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen. De lamellen in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het accelereren en het remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst en zijn zigzaglamellen toegepast. 

All-season banden

Nu het verschil tussen zomer- en winterbanden duidelijk is, is het tijd de all-seasonband te belichten. De all-seasonband is een band die in theorie zowel over zomerse als winterse eigenschappen beschikt. Een soort mengvorm dus.

Echter, all-seasonbanden zijn gevoeliger voor hogere en lagere temperaturen dan de echte zomer- of winterbanden. Bij zowel hoge (25 tot 30°C) als lage (-10 tot -15°C) temperaturen nemen de prestaties snel af. Overweegt u all-season banden? Houd hier dan rekening mee. Niet alleen bij de aanschaf, maar ook bij het eventuele gebruik (rijstijl, snelheid, volgafstand). 

Uw banden laten wisselen?

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen winter en zomer banden?

(1) Het rubber van zomerbanden is wat harder dan dat van winterbanden. Dat komt goed uit wanneer het wegdek opwarmt door de zon. Warme banden en een warm wegdek vragen om hard rubber. Het rubber van winterbanden is daarentegen wat zachter. Dat is erg handig, want zo kunnen de profielblokken in de band makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben. 

(2) Daarnaast is er een duidelijk verschil te zien in de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen. De lamellen in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek.

Wat zijn all-season banden?

De all-seasonband is een band die in theorie zowel over zomerse als winterse eigenschappen beschikt. Een soort mengvorm dus. Echter, all-seasonbanden zijn gevoeliger voor hogere en lagere temperaturen dan de echte zomer- of winterbanden. Bij zowel hoge (25 tot 30°C) als lage (-10 tot -15°C) temperaturen nemen de prestaties snel af.