waar-op-letten-kopen-occasion-header-mobiel

Occasions auto kopen

Welke occasion kopen?

Welke occasion gaat u kopen?

Als je overweegt om een occasion auto te kopen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog vind je tips en advies over waar je op moet letten bij het kopen van een occasion auto.

Waar op letten bij het kopen van een occasion?

Het kopen van een occasion kan een goede manier zijn om geld te besparen op de aankoop van een auto. Echter, het is belangrijk om zorgvuldig te zijn bij het kiezen van een tweedehands auto om ervoor te zorgen dat u geen miskoop doet. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten bij het kopen van een occasion.

Kilometerstand

De kilometerstand is een belangrijke factor bij het kopen van een occasion. Het geeft een indicatie van hoeveel kilometers de auto heeft gereden en dus hoeveel slijtage er op onderdelen is opgetreden. Controleer daarom altijd de kilometerstand en vraag om een onderhoudshistorie om een goed beeld te krijgen van de staat van de auto.

Algemene staat van de auto

Naast de kilometerstand is het ook belangrijk om de algemene staat van de auto te inspecteren. Controleer de carrosserie op deuken en krassen en kijk of er roestplekken zijn. Controleer ook de banden, remmen, verlichting en ruitenwissers om te zien of ze in goede staat zijn.

Onderhoudshistorie

Een goede onderhoudshistorie is essentieel bij het kopen van een occasion. Vraag daarom altijd naar een onderhoudsboekje of facturen van reparaties en onderhoud. Dit geeft een goed beeld van hoe goed de auto is onderhouden en of er eventuele problemen zijn geweest.

Proefrit maken

Een proefrit maken is essentieel bij het kopen van een occasion. Hierdoor kunt u de auto testen op rijcomfort, wegligging en geluiden die kunnen wijzen op eventuele problemen. Maak een proefrit op verschillende soorten wegen en in verschillende verkeerssituaties om een goed beeld te krijgen van de auto.

Onderzoek de marktwaarde

Voordat u een occasion koopt, is het belangrijk om de marktwaarde van vergelijkbare auto's te onderzoeken. Dit geeft u een idee of de prijs die wordt gevraagd redelijk is of niet. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld online platforms of vraag het aan een expert.

Controleer de papieren

Tot slot is het belangrijk om de papieren van de auto te controleren voordat u hem koopt. Controleer of de auto geen schulden heeft of betrokken is geweest bij een ongeval. Controleer ook of alle papieren aanwezig zijn, zoals het kentekenbewijs en het APK-rapport.

Conclusie

Het kopen van een occasion kan een slimme keuze zijn, maar het is belangrijk om zorgvuldig te zijn en op een aantal zaken te letten. Controleer altijd de kilometerstand en de algemene staat van de auto, vraag naar de onderhoudshistorie, maak een proefrit, onderzoek de marktwaarde en controleer de papieren. Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans dat u een goede tweedehands auto koopt.

Wanneer is het beste moment om een occasion te kopen?

Als je op zoek bent naar een occasion, vraag je je misschien af wat het beste moment is om een aankoop te doen. We geven je inzicht in de beste tijd om een occasion te kopen en hoe je kunt profiteren van seizoensgebonden trends en aanbiedingen.

Tijdens de zomermaanden 

Veel mensen kopen een nieuwe auto in het voorjaar of de zomer, waardoor er in deze periode meer occasions beschikbaar zijn. Als gevolg daarvan kan het aanbod van gebruikte auto's groter zijn, waardoor je meer keuze hebt. Bovendien kun je in de zomer vaak profiteren van seizoensgebonden aanbiedingen, omdat dealers de voorraad willen verminderen voordat het nieuwe modeljaar arriveert.

Aan het einde van het jaar 

Aan het einde van het jaar bieden dealers vaak flinke kortingen op occasions om hun voorraad te verminderen voordat het nieuwe modeljaar begint. Dit kan een goed moment zijn om een aankoop te doen, omdat je kunt profiteren van een lagere prijs en het aanbod van occasions is vaak groot.

Tijdens een economische recessie 

Tijdens economisch slechtere tijden kan het aanbod van occasions toenemen, omdat mensen hun auto's verkopen om geld te besparen. Dit kan een goed moment zijn om een aankoop te doen omdat er meer keuze is en de prijzen mogelijk lager zijn.

Bij het einde van het leasecontract 

Als je op zoek bent naar een jonge occasion, kan het einde van een leasecontract een goed moment zijn om te kopen. De leaseauto's worden vaak aangeboden tegen een lagere prijs omdat de dealer de auto's terug moet nemen en de voorraad wil verminderen.

Tijdens de wintermaanden 

In de wintermaanden is er vaak minder vraag naar occasions, omdat mensen liever wachten tot het voorjaar om een auto te kopen. Dit kan een goed moment zijn om te kopen, omdat de prijzen mogelijk lager zijn en het aanbod van occasions groter kan zijn.

Hoewel er geen exact moment is om een occasion te kopen, zijn er verschillende tijdstippen in het jaar waarop je kunt profiteren van seizoensgebonden trends en aanbiedingen. Het is belangrijk om het aanbod en de prijzen gedurende het jaar in de gaten te houden en te kiezen voor het moment dat het beste bij jouw behoeften en budget past.

Veelgestelde vragen over waar u op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto

Waar moet ik op letten bij het kopen van een occasion?

Er zijn een aantal punten belangrijk om op te letten bij een occasion:

  • Wat is de kilometerstand?
  • Heeft de auto (dealer)onderhoud gehad?
  • Wat is de algemene staat van de auto?
Wat is de beste occasion tot €15.000?

De beste occasion tot €15.000 is heel afhankelijk van uw wensen. Zoekt u een zuinige auto? Dan zijn bijvoorbeeld de Citroën C1 en de Kia Picanto een goede aankoop. 

Waar moet ik op letten bij het inspecteren van een occasion?

Bij het inspecteren van een occasion moet u letten op zaken als de staat van de motor, de carrosserie, de banden, de remmen en de verlichting. Daarnaast is het belangrijk om de onderhoudshistorie van de auto te controleren en een proefrit te maken om te testen hoe de auto rijdt.

Hoe kan ik zeker weten dat de kilometerstand klopt?

Het is belangrijk om de kilometerstand van een occasion te controleren om te voorkomen dat u een auto koopt met een teruggedraaide teller. U kunt de kilometerstand controleren op het tellerrapport of het onderhoudsboekje van de auto. Daarnaast kunt u ook de Nationale Auto Pas raadplegen om te controleren of de kilometerstand klopt.

Moet ik een occasion laten keuren voordat ik hem koop?

Het is altijd verstandig om een occasion te laten keuren voordat u hem koopt. Een keuring kan inzicht geven in eventuele gebreken of reparaties die nodig zijn en voorkomt dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.

Waar moet ik op letten bij het controleren van de onderhoudshistorie?

Bij het controleren van de onderhoudshistorie moet u letten op zaken als de frequentie van het onderhoud, de uitgevoerde reparaties en de vervangen onderdelen. Een complete en gedocumenteerde onderhoudshistorie geeft aan dat de auto goed is onderhouden en kan een indicatie zijn van de betrouwbaarheid van de auto.

Moet ik een proefrit maken voordat ik een occasion koop?

Het is altijd aan te raden om een proefrit te maken voordat u een occasion koopt. Een proefrit geeft u de kans om te testen hoe de auto rijdt en of er geen ongewone geluiden of trillingen zijn. Daarnaast kunt u tijdens de proefrit ook de remmen en het stuurgedrag testen.