kosten-trekhaak-hero-mobiel

Op pad met een trekhaak

Enkele zaken om rekening mee te houden

Trekhaak

U wilt op vakantie met een caravan of het tuinafval naar de stort brengen, maar u weet niet of dit mag met de auto die u heeft. Het is goed om te weten wat u wel en wat u niet mag koppelen aan uw auto. Daarom hebben we alles voor u inzichtelijk gemaakt waar u rekening mee kan houden als het gaat om een trekhaak.

Voordat u op weg gaat met een aanhanger, caravan of anders is het goed om enkele zaken te controleren. Het rijden met een aanhanger, caravan of trailer vraagt meer van een auto en zijn bestuurder dan het rijden zonder. Voor uw eigen veiligheid, die van uw passagiers en medeweggebruikers is het belangrijk dat u op de hoogte bent wat mag en wat niet mag.

Kan uw auto een aanhanger trekken?

Als u een aanhangwagen, caravan, trailer of dergelijken achter uw auto hangt, dan is het belangrijk om te weten welk gewicht u maximaal mag trekken met uw auto. Zo voorkomt u boetes en problemen, maar gaat u ook veilig de weg op.

Het is belangrijk om te weten wat u mag trekken met uw voertuig. Dit kunt u vinden via verschillende kanalen:

 • Via erende websites zoals Kentekencheck of ANWB
 • Op uw kentekenbewijs

 

Via een website

Op verschillende websites kunt u eenvoudig uw trekgewicht vinden met uw kenteken. In de meeste gevallen staat dit onder een kop genaamd “Maten en gewichten”. 

Kentekenbewijs

Op uw kentekenbewijs vind u, in de meeste gevallen, welk gewicht u mag trekken met uw auto.

Trekgewicht op de kentekencard

Op de kentekencard kunt u het trekgewicht vinden als;

 • Technisch maximum massa AHW (geremd)
 • Technisch maximum massa AHW (ongeremd)

Heeft u interesse in een auto met trekhaak?

Wat is kogeldruk?

Kort samengevat is kogeldruk het maximale verticale gewicht dat mag rusten op uw trekhaak. Dit is uitgedrukt in kilogram. Voor uw veiligheid en die van uw passagiers en medeweggebruikers is het belangrijk dat de kogeldruk nooit te hoog mag zijn.

Kogeldruk wordt gemeten in een zogeheten S-waarde. Dit wordt door de trekhaak fabriek bepaalt. De S-waarde ligt meestal tussen de 32 en 100 kilogram.

Helaas is er (nog) geen database waarin wordt beschreven wat de S-waarde is per type auto.

Kan een trekhaak als u parkeersensoren heeft?

Een veelvoorkomende vraag is of het mogelijk is een (afneembare) trekhaak te hebben in combinatie met parkeersensoren. Ja, dit is zeker mogelijk. Echter is het goed om te weten wat de beste mogelijkheid is.

Een nadeel aan een vaste trekhaak is dat de parkeersensoren de trekhaak als obstakel kunnen zien en daarom u wilt gaan waarschuwen. De afneembare trekhaak kan daarom een goede oplossing zijn. Wanneer u de trekhaak niet gebruikt, haalt u de trekhaak van uw auto af. Zo kunnen de parkeersensoren het werk doen waarvoor ze zijn bedoeld.

Er zijn enkele parkeersensoren die de kogel van een trekhaak niet zien als obstakel of dat daarvoor een oplossing gemaakt kan worden. Dit kunt u het beste navragen of dit van toepassing is voor uw auto.

trekhaak-elektrische-auto

De kosten voor het monteren van een trekhaak

De kosten voor het monteren van een (afneembare) trekhaak kunnen erg monteren. Zo zult u bij een vakgarage goedkoper uit zijn dan bij een dealergarage, maar kunt u ervaren dat u niet dezelfde kwaliteit heeft bij een vakgarage als bij een dealergarage. Om het zo duidelijk mogelijk voor u te maken, hebben we de kosten voor u in een overzichtelijke tabel gezet.

Trekhaak variantKosten trekhaakKosten kabelsetAantal uren monterenKosten per uurKosten totaal
Vaste trekhaakTussen de € 250,- en € 450,-+/- € 100,-2 á 3Tussen de € 50,- en € 100,-Tussen de € 500,- en € 850,-
Afneembare trekhaakTussen de € 320,- en € 600,-+/- € 100,-2 á 3Tussen de € 50,- en € 100,-Tussen de € 570,- en € 1000,-

Kan een elektrische auto ook rijden met een trekhaak?

Ja, elektrische auto's hebben ook een trekhaak. Echter mag niet elke elektrische auto bijvoorbeeld een aanhanger trekken.  Bekijk vooraf goed, als u wilt rijden met een aanhanger of dergelijke, of de elektrische auto ook geschikt is. 

Houdt er wel rekening mee dat rijden met een aanhanger of dergelijke veel impact heeft op de actieradius van een elektrische auto. Dit kan oplopen tot wel 50% verlies van de actieradius bij het trekken van een caravan. 

Meer over elektrisch rijden

Goedkoopste elektrische auto die een aanhanger mag trekken

De Kia E-Soul is de goedkoopste elektrische auto die een aanhanger mag trekken. De Kia E-Soul mag namelijk een aanhanger trekken van maximaal 300 kg. Zowel geremd als ongeremd. 

Veelgestelde vragen

Wat is een trekhaak?

Een trekhaak is een hulpmiddel dat aan de achterkant van een auto kan worden bevestigd en dat dient om spullen te vervoeren die te groot of te zwaar zijn voor de achterbak van de auto.

Moet ik mijn verzekering aanpassen als ik een trekhaak heb?

Het is mogelijk dat u uw verzekering moet aanpassen als u een trekhaak heeft, afhankelijk van het soort verzekering dat u heeft en wat u precies wilt vervoeren met de trekhaak.

In sommige gevallen kan het gebruik van een trekhaak leiden tot een hogere verzekeringspremie, omdat het rijden met een trekhaak betekent dat u zwaardere of grotere spullen vervoert. Dit kan het risico op schade verhogen. Als u bijvoorbeeld regelmatig een aanhangwagen of fietsendrager achter uw auto hangt, kan het verstandig zijn om uw verzekering aan te passen.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige verzekeringen dekking bieden voor schade aan de trekhaak zelf, terwijl andere verzekeringen dit niet doen. Als u wilt weten of uw verzekering dekking biedt voor schade aan de trekhaak, kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Hoe kan ik mijn trekhaak onderhouden?

Om ervoor te zorgen dat uw trekhaak goed blijft werken en veilig is, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Hieronder volgen enkele tips voor het onderhoud van uw trekhaak:

 1. Controleer regelmatig de kogel en de bevestigingspunten op slijtage of beschadiging. Als de kogel of bevestigingspunten beschadigd zijn, moeten ze vervangen worden om veilig te kunnen rijden.
 2. Maak de kogel en de bevestigingspunten regelmatig schoon met een doek en een mild reinigingsmiddel. Dit voorkomt dat er roestvorming optreedt en zorgt ervoor dat de trekhaak goed blijft werken.
 3. Controleer de bedieningshandleiding van de trekhaak en volg de instructies op voor het onderhoud. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u de trekhaak regelmatig moet smeren of dat u de bevestigingspunten op een bepaalde manier moet afstellen.
 4. Als u de trekhaak niet gebruikt, is het aan te raden om de kogel af te nemen en op een droge plaats op te bergen. Dit voorkomt dat de kogel beschadigd raakt en verlengt de levensduur van de trekhaak.
Wat is het verschil tussen een 7-polige stekker en een 13-polige stekker?

Een 7-polige stekker voorziet een aanhangwagen of anders van de basisverlichting zoals:

 • Knipperlichten
 • Remlichten
 • Mistverlichting

Een 13-polige stekker voorziet een aanhangwagen of anders van het volgende:

 • Knipperlichten
 • Mistverlichting
 • Massa
 • Remlichten
 • Continu stroom
 • Contact geschakelde stroom
 • Massa (voor contact geschakelde stroom)
 • Aanhangwagen herkenning
 • Massa (voor continu stroom)
Kan een trekhaak gestolen worden?

Ja, een trekhaak kan in principe gestolen worden. Dit komt niet vaak voor, zeker niet met vaste trekhaken.

Welke kabelset heb ik nodig voor mijn auto?

Dat ligt er aan voor welke doeleinde u een trekhaak met kabelset nodig heeft. 

Een 7-polige aansluiting is geschikt voor de volgende doeleinde.:

 • Aanhanger
 • Fietsendrager
 • Trailer
 • Dergelijke

Een 13-polige stekker is geschikt voor de volgende doeleinden:

 • Aanhanger
 • Fietsendrager
 • Trailer
 • Caravan
 • Dergelijke
Kan ik een 7-polige stekker ombouwen naar een 13-polige stekker?

Ja, dit is mogelijk.