grijs-kenteken-hero-mobile

Grijs kenteken

Alles over een grijs kenteken voor uw auto

Grijs kenteken auto

Als u regelmatig zakelijke kilometers rijdt, heeft u vast wel eens van een 'grijs kenteken auto' gehoord. Een auto met een grijs kenteken is namelijk speciaal bedoeld voor zakelijk gebruik en biedt enkele voordelen ten opzichte van reguliere personenauto's. Zo kunt u bijvoorbeeld profiteren van belastingvoordelen en hoeft u geen bijtelling te betalen.

Maar wat houdt een grijs kenteken precies in? Welke auto's komen in aanmerking voor een grijs kenteken en wat zijn de voor- en nadelen van het rijden in een auto met een grijs kenteken? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we u meer informatie over alles wat u moet weten over het rijden in een auto met een grijs kenteken. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken of een grijs kenteken voor uw situatie interessant kan zijn.

Grijs kenteken privé rijden

Als u een auto heeft met een grijs kenteken, is het niet toegestaan om hiermee privé te rijden. Een grijs kenteken wordt alleen afgegeven voor auto's die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor zakelijk gebruik. Het is daarom belangrijk om te weten dat het rijden in een auto met grijs kenteken zonder geldige reden en zonder aantoonbaar zakelijk gebruik, strafbaar is en hoge boetes kan opleveren.

Als u toch van plan bent om de auto privé te gebruiken, is het verstandig om het kenteken om te laten zetten naar een regulier kenteken. Dit kan echter wel betekenen dat u dan meer belastingen en verzekeringen betaalt. Het is daarom aan te raden om goed te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het wijzigen van het kenteken.

Als u de auto uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruikt, hoeft u geen bijtelling te betalen en kunt u profiteren van belastingvoordelen. Het is wel belangrijk om alle ritten goed te registreren, zodat u kunt aantonen dat de auto alleen zakelijk wordt gebruikt. Dit kan onder andere door middel van een rittenregistratie of een verklaring geen privégebruik.

Auto ombouwen naar grijs kenteken

Als u overweegt om uw auto om te laten bouwen naar een grijs kenteken, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle auto's geschikt zijn om omgebouwd te worden naar een grijs kenteken. Het is daarom verstandig om dit eerst goed uit te zoeken voordat u de ombouw laat uitvoeren.

Als uw auto geschikt is voor ombouw naar een grijs kenteken, kunt u bij verschillende ombouwbedrijven terecht voor de ombouw. Hierbij worden onder andere de achterbank en de zijramen verwijderd en wordt er een tussenschot geplaatst om de laadruimte te scheiden van het bestuurdersgedeelte. Daarnaast moeten er aanpassingen gedaan worden aan het elektrische systeem en moet de auto voldoen aan de geldende eisen voor geluidsisolatie.

Houd er wel rekening mee dat het ombouwen van uw auto naar een grijs kenteken een flinke investering kan zijn. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type auto en de omvang van de ombouw. Het is daarom verstandig om bij verschillende ombouwbedrijven een offerte op te vragen en deze goed met elkaar te vergelijken.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat een auto met grijs kenteken alleen bedoeld is voor zakelijk gebruik en niet voor privégebruik. Als u toch van plan bent om de auto privé te gebruiken, kan dit leiden tot hoge boetes. Zorg er daarom altijd voor dat u de auto alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt en alle ritten goed registreert.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens de ombouw verwijderen onze professionals alles wat zich achter de voorstoelen bevindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de achterbank, de zijruiten en de vloer. Vervolgens plaatsen wij een bekleed tussenschot, een nieuwe vloer met bescherm mat en gespoten, polyester zijruiten in de auto. Alle nieuwe onderdelen bekleden we op dezelfde manier als de rest van het interieur. Uw auto behoudt dus ook vanbinnen dezelfde uitstraling. Zodra we klaar zijn met de ombouw, wordt uw auto naar het keuringsstation van de RDW gebracht en gekeurd. We bieden u een compleet pakket waarmee u beschikking krijgt over het grijze kenteken. Zelf hoeft u verder niets meer te regelen!

BPM grijs kenteken

Als u een auto met een grijs kenteken aanschaft, krijgt u te maken met de bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen) die u moet betalen. De bpm is een belasting die geheven wordt op personenauto's en motorrijwielen en is gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig.

Bij een auto met een grijs kenteken betaalt u ook bpm, maar deze is vaak lager dan bij een reguliere personenauto. Dit komt doordat auto's met een grijs kenteken meestal een hogere laadcapaciteit hebben en daardoor minder CO2 uitstoten.

Hoogte van de BPM

De hoogte van de bpm die u moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de CO2-uitstoot van het voertuig, het type voertuig en de cataloguswaarde van het voertuig. Daarnaast is de hoogte van de bpm afhankelijk van de leeftijd van de auto. Bij een nieuwe auto wordt er uitgegaan van de netto catalogusprijs, terwijl bij een gebruikte auto de bpm wordt berekend aan de hand van de waarde van de auto op de datum van eerste ingebruikname in Nederland.

Het is belangrijk om te weten dat de bpm een aanzienlijk bedrag kan zijn bij de aanschaf van een auto met een grijs kenteken. Het is daarom verstandig om vooraf goed te berekenen wat de bpm voor uw specifieke auto zal zijn. Dit kunt u doen via verschillende online rekentools die u een indicatie geven van de hoogte van de bpm.

In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstelling te krijgen van bpm bij de aanschaf van een auto met een grijs kenteken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een auto aanschaft die ouder is dan 25 jaar of als u een auto aanschaft die aangepast is voor mindervaliden.

Kortom, als u een auto met een grijs kenteken aanschaft, dient u ook rekening te houden met de bpm die u moet betalen. Het is daarom verstandig om vooraf goed te berekenen wat de bpm voor uw specifieke auto zal zijn en te kijken of er mogelijkheden zijn voor vrijstelling van bpm.

Auto ombouwen naar grijs kenteken

Als u op zoek bent naar een auto die geschikt is voor zakelijk gebruik, is een grijs kenteken auto wellicht iets voor u. Dit type auto biedt namelijk enkele voordelen, zoals belastingvoordelen en geen bijtelling. Echter, als u al een personenauto heeft en deze wilt ombouwen naar een grijs kenteken, is dat ook mogelijk.

Het ombouwen van een personenauto naar een grijs kenteken auto vereist enkele aanpassingen aan de auto. Zo moet de auto worden voorzien van een laadruimte scheiding, waarbij het laadgedeelte gescheiden wordt van het passagiersgedeelte. Daarnaast moeten er aanpassingen worden gedaan aan de stoelen en de gordels. Ook moeten de zijruiten in de laadruimte worden afgedekt, zodat deze niet meer te zien zijn van buitenaf.

Het ombouwen van een personenauto naar een grijs kenteken auto kan gedaan worden door een gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf kan u adviseren over de benodigde aanpassingen en u helpen bij het aanvragen van de juiste papieren en keuringen.

Hoewel het ombouwen van een personenauto naar een grijs kenteken auto een investering kan zijn, kan het op de lange termijn wel voordelig zijn. U bespaart namelijk op belastingen en bijtellingen, waardoor de investering zichzelf kan terugverdienen.

Overweegt u om uw personenauto om te bouwen naar een grijs kenteken auto? Vraag meer informatie aan via ons formulier.

grijs-kenteken-slider

Veelgestelde vragen over grijs kenteken

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is een speciaal kenteken voor bedrijfswagens en bestelauto's. Deze voertuigen hebben een grijs kenteken omdat ze speciaal zijn ontworpen voor zakelijk gebruik en meestal niet geschikt zijn voor privégebruik. Met een grijs kenteken kunt u als ondernemer bepaalde belastingvoordelen krijgen, zoals een lagere BPM en wegenbelasting. Ook zijn er bepaalde regels verbonden aan het gebruik van een grijs kenteken, zoals het verbod op het vervoeren van personen op de laadruimte.

Hoeveel bijtelling betaal ik als ik een grijs kenteken heb?

Als u een grijs kenteken heeft, betaalt u bijtelling over het privégebruik van het voertuig. De hoogte van de bijtelling hangt af van het type grijs kenteken dat u heeft. Als uw auto is goedgekeurd als grijs kenteken en voldoet aan de voorwaarden voor grijs kenteken, geldt een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde. Dit geldt echter alleen als u de auto voor meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Als u de auto uitsluitend zakelijk gebruikt, hoeft u geen bijtelling te betalen.

Wanneer mag ik als particulier een grijs kenteken voeren?

Als particulier mag u alleen een grijs kenteken voeren als u voldoet aan de voorwaarden voor grijs kenteken. Dit betekent dat u de auto alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt en deze niet privé gebruikt. Bijvoorbeeld als u een eigen bedrijf heeft en de auto alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden. Als particulier kunt u dus niet zomaar een auto op grijs kenteken zetten om belastingvoordeel te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst streng controleert op het gebruik van grijs kenteken en hoge boetes kan opleggen als u niet aan de voorwaarden voldoet.

Wat zijn de kosten om mijn auto om te bouwen naar een grijs kenteken?

De kosten voor het ombouwen van een auto naar een grijs kenteken kunnen variëren, afhankelijk van het type auto en de omvang van de ombouw. Over het algemeen kost het ombouwen van een personenauto naar een bedrijfsauto met grijs kenteken enkele duizenden euro's. De ombouw omvat meestal het verwijderen van de achterbank en het installeren van een tussenschot om de laadruimte te scheiden van het bestuurdersgedeelte. Daarnaast moeten de ramen worden afgedekt, moet er een betere geluidsisolatie worden aangebracht en moeten er aanpassingen worden gedaan aan het elektrische systeem.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle auto's geschikt zijn om omgebouwd te worden naar een grijs kenteken.