autoruit-ijsvrij-maken-auto-ijsvrij-hero-mobile

6 manieren om uw autoruit ijsvrij te maken

Zo bent u snel weer veilig onderweg

Uw autoruit ijsvrij maken

Het is belangrijk om uw autoruit ijsvrij te maken voordat u de weg op gaat, zowel om u eigen veiligheid als die van anderen te garanderen. Als uw autoruit bevroren is, kan het moeilijk zijn om naar buiten te kijken, wat kan leiden tot ongelukken tijdens het rijden. 

Er zijn verschillende manieren om uw autoruit ijsvrij te maken, zoals het gebruik van een ijskrabber, warm water, een de-icing spray, een auto-ontdooier of een haardroger. In dit artikel geven we tips over hoe u snel en efficiënt uw autoruit ijsvrij kunt maken, zodat u veilig de weg op kunt gaan.

Waarom het belangrijk is uw autoruit ijsvrij te maken

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om je autoraam ijsvrij te maken:

 1. Veiligheid: Als uw autoraam bevroren is, kan het moeilijk zijn om naar buiten te kijken, wat kan leiden tot ongelukken tijdens het rijden. Het is ook moeilijker om te zien of er obstakels in de weg zijn of om andere weggebruikers goed te zien.
 2. Comfort: Als uw autoraam bevroren is, kan het binnenklimaat koud en ongemakkelijk zijn. Door uw autoruit ijsvrij te maken, kunt u meer comfortabel en warm binnen blijven.

Hoe maakt u uw autoraam ijsvrij?

Er zijn verschillende manieren om uw autoruit ijsvrij te maken:

 • Gebruik een ijskrabber: Dit is een handig hulpmiddel om ijs en rijp van uw autoruit te schrapen.
 • Gebruik een de-icing spray: Er zijn sprays verkrijgbaar die het ijs op uw autoruit laten smelten. U kan deze sprays in een bouwmarkt kopen.
 • Gebruik een auto-ontdooier: Dit is een elektrisch apparaat dat u aansluit op uw sigarettenaansteker en dat de ruit verwarmt om het ijs te laten smelten.
 • Gebruik een auto-ontdooierdoek: Dit is een speciaal doekje dat u over uw autoruit legt en dat het ijs laat smelten.
 • Gebruik een haardroger: Als uw een haardroger hebt, kunt u deze gebruiken om het ijs op uw  autoruit te laten smelten. Zorg ervoor dat u de haardroger op een laag vermogen zet om te voorkomen dat u de ruit beschadigt.
 • Gebruik een oude krant: Als u geen ijskrabber of andere hulpmiddelen hebt, kunt u een oude krant gebruiken om het ijs van uw autoruit te schrapen. Vouw de krant op en gebruik het papier om het ijs te schrapen.

Houd er rekening mee dat het gebruik van een haardroger alleen werkt als de lucht warmer is dan het ijs. Als het water of de lucht kouder is, kan het ervoor zorgen dat het ijs alleen maar harder wordt.

Gaat u de weg op? Zorg dan voor voldoende zicht

Zorg er voor dat u het volgende lijstje ijsvrij hebt gemaakt, voordat u de weg op gaat:

 • De voor- en achterruit
 • De twee zijruiten aan de passagiers- en bestuurdersstoel
 • Twee achterruiten
 • Twee zijspiegels

Kunt u een boete krijgen voor het niet ijsvrij maken van mijn autoruit?

In Nederland is het niet verboden om de weg op te gaan met een bevroren autoruit, maar het is wel verplicht om voldoende zicht te hebben tijdens het rijden. Als uw autoruit bevroren is en het belemmert u zicht op de weg, kan dit leiden tot een boete. Dit kan oplopen tot €250 voor uw voor en achterruit. Als u de buitenspiegels ook niet ijsvrij hebt gemaakt, kan daar nog €150 bij opkomen. 

autoruit-ijsvrij-maken-auto-ijsvrij

Veelgestelde vragen over het ijsvrij maken van uw autoraam

Kan ik mijn autoruit ijsvrij maken met warm water?

Het lijkt een logische oplossing, maar dit wordt niet aangeraden. Door het plotse temperatuur verschil kan er een ster in je vooruit doorscheuren. 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat het ijs op mijn autoraam niet terugkomt?

Om ervoor te zorgen dat het ijs op uw autoraam niet terugkomt, kunt u een raamfolie gebruiken om het raam te bedekken. Dit kan het ijs helpen te voorkomen dat zich op het raam vormt. U kunt ook de ruitenwissers en de ruitenwisserbladen vóór het slapengaan omhoog zetten, zodat ze niet bevriezen aan het raam.

Kan ik het ijs op mijn autoraam voorkomen door het te bedekken met een doek of plastic zak?

 Ja, het kan helpen om het ijs op uw autoraam te voorkomen door het raam te bedekken met een doek of plastic zak voordat het gaat vriezen. Dit kan het ijs helpen te voorkomen dat zich op het raam vormt.

Hoe kan ik het ijs van mijn autoraam verwijderen zonder het te beschadigen?

Een van de beste manieren om het ijs van een autoraam te verwijderen is door te wrijven met een ruitenkrabber of een ander soort schraper. Gebruik hiervoor bewegingen van links naar rechts en probeer zo veel mogelijk ijs weg te krabben. Als u geen ruitenkrabber hebt, kunt u ook een plastic kaart gebruiken, zoals een creditcard of een bibliotheekkaart.

Kan ik het ijs van mijn autoraam verwijderen door het te krabben met een spatel of een ander hard voorwerp?

Het is niet aan te raden om een hard voorwerp te gebruiken om het ijs van een autoraam te verwijderen, omdat dit het glas kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een ruitenkrabber.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn autoraam bevriest in de winter?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw autoraam bevriest in de winter:

 • Zorg ervoor dat uw autoraam goed is afgesloten voordat u het verlaat, zodat koude lucht niet naar binnen kan komen.
 • Zet een zonnescherm in het raam aan de zonzijde van de auto om de warmte van de zon te reflecteren en het bevriezen van het glas te voorkomen.
 • Gebruik een ruitenontdooier om het ijs gemakkelijk te verwijderen als het toch bevriest.
 • Gebruik een autocover of een deken om de auto te beschermen