hero-image-mb-elektrisch-onderhoud-mobile

Elektrisch onderhoud bij Wensink

Met een opgeladen gevoel onderweg

Onderhoud voor elektrische voertuigen

Een traditionele auto heeft geen geheimen meer voor de mens als het gaat om onderhoud. Maar hoe onderhoudt u een elektrische personen- of bedrijfswagen? Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een traditionele auto. Dit komt omdat een elektrische auto minder vloeistof gebruikt, minder bewegende delen en een regeneratief remsysteem heeft. Hierdoor zijn de kosten voor onderhoud ook lager bij een elektrische auto. Maar hoe gaat het onderhoud van uw elektrische auto nu in zijn werk?  

Direct uw onderhoud plannen voor uw elektrische voertuig?

Waaruit bestaat een onderhoudsbeurt voor een elektrisch voertuig?

Het onderhoud van een elektrische auto bestaat uit de volgende punten:

 • Een inspectie service
 • Vervangen van een interieurfilter
 • Vervangen van remvloeistof

Punten die regelmatig gecontroleerd moeten worden:

 • Remmen
 • Banden
 • Ruitenwissers
 • Lampen

De wettelijke, verplichte APK is gelijk aan dat van een brandstofauto. 

elektrisch-onderhoud-mb-image
elektrisch-onderhoud-accu-mb-image

De accu van een elektrische auto onderhouden

De meeste elektrische auto’s zijn uitgerust met een Lithium-ion accu. De accu is het duurste onderdeel van de auto, dus zorg er goed voor.

U kunt de levensduur van uw accu beïnvloeden door uw laadgedrag. Om de accu zo lang mogelijk in optimale conditie te houden doet u er goed aan de accu voor minimaal 20 procent opgeladen te houden. De accu is het duurste onderdeel van de auto, dus zorg er goed voor.

Enkele tips op een rij om uw accu in optimale conditie te houden:

 • Probeer het accupercentage tussen de 20 en de 80 procent te houden
 • Koppel de stekker los nadat uw auto volledig is volgeladen en laad de accu snel op nadat deze leeg is gereden
 • Pas bij buitengewone temperaturen op met zware belasting
 • Snel laden bij warm weer kan slecht voor uw accu zijn
 • Opnieuw kalibreren

De banden slijtage van een elektrische auto

Hoe snel u banden slijten hangt af van enkele factoren:

Het vermogen (pk’s) van de auto

Een elektrische auto heeft over het algemeen meer vermogen dan een traditionele auto, wat kan leiden tot snellere slijtage aan de banden. Dit komt omdat een elektrische auto elk moment vol vermogen heeft en u daardoor vaak sneller optrekt bij bijvoorbeeld het stoplicht.

De rijstijl

De manier waarop u rijdt beïnvloed de slijtage van uw banden. Net hadden we het over het vermogen en het vaker sneller optrekken, dit heeft dus een directe connectie met uw rijstijl. Als u wilt dat uw banden langer meegaan, dan is het verstandig om beheerst om te gaan met uw rechtervoet. 

Het gewicht van de auto

Door het accupakket in een elektrische auto is deze vaak zwaarder dan een vergelijkbare, traditionele auto. Dit is dan ook nadelig voor uw banden.

Wilt u de banden wisselen?

Hoe duur is onderhoud aan mijn elektrische auto?

Laten we er maar gelijk mee beginnen, maar de elektrische auto is goedkoper in onderhoud dan de traditionele auto. In 2021 is er een onderzoek geweest naar onderhoudskosten van een elektrische auto en die van een traditionele auto. Uit dit onderzoek is gebleken dat een eigenaar van een traditionele auto gemiddeld € 548,- kwijt is aan onderhoudskosten. Bij een elektrische auto was dit behoorlijk lager, namelijk gemiddeld € 348,-.

Als u gaat kijken naar het gemiddelde per onderhoudsmoment, dan is de elektrische auto ook aanzienlijk goedkoper in onderhoud dan een traditionele auto. Per onderhoudsmoment is de eigenaar van een elektrische auto gemiddeld € 193,- armer, de eigenaar van een traditionele auto is € 317,- armer. 
 

Maak direct een afspraak voor onderhoud aan uw elektrische auto

werkplaatsplanner-blok-algemeen-mobiel

maak een
werkplaatsafspraak

Maak eenvoudig en snel een afspraak in onze werkplaatsplanner. Weer veilig en vertrouwd de weg op. Dat is wel zo aangenaam!

Binnen twee minuten geregeld!

Veelgestelde vragen

 

Hoe vaak moet mijn elektrische auto APK gekeurd worden?

De APK wordt de eerste keer bij 4 jaar uitgevoerd en vervolgens bij 6 en 8 jaar. Daarna moet de auto elk jaar gekeurd worden.

Heb ik fabrieksgarantie?

Naast de standaard fabrieks-, lak- en carrosseriegarantie, ontvang je ook nog garantie op de accu. Als de auto altijd volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden, zit er een standaardgarantie van 8 jaar op de lithium-ion hoogvoltage. Deze garantie geldt met een kilometerstand tot 160.000 kilometer.

Meer over garantie
Hoe lang gaan de banden mee?

Een elektrische auto is over het algemeen zwaarder dan een benzine- of dieselauto en trekt sneller op. De banden kunnen hierdoor sneller slijten dan je van een auto op brandstof gewend bent. Maar uiteindelijk heeft je rijstijl het meeste invloed op de slijtsnelheid.

Hoe lang gaat een accu mee?

Er is nog geen bewijs dat een accu een maximaal aantal kilometers of een bepaald aantal jaar mee kan gaan. Dit komt vooral doordat de levensduur van een accu afhankelijk is van veel factoren. Er is ook verschil tussen de accu's van verschillende fabrikanten. 

Heeft een elektrische auto minder vaak onderhoud nodig?

Onderhoud aan een elektrische auto is anders dan een traditionele auto. De onderhoudskosten liggen gemiddeld lager, maar ook de onderhoudsfrequentie ligt gemiddeld lager. Dit komt vooral omdat er minder onderdelen periodiek vervangen moeten worden. Denk hierbij aan:

 • Motorolie
 • Bougies
 • Luchtfilter
 • Distributieriem