impact-benzineprijzen-hero-mobiel

Impact van de stijgende brandstofprijzen

Welke invloed heeft de accijnsverandering op de brandstof?

Welke impact heeft de stijgende brandstofprijs in Nederland?

Zoals u wellicht heeft opgemerkt aan de benzinepomp zijn de huidige brandstofprijzen in Nederland gestegen naar recordhoogtes. Hierbij is de verwachting dat er voorlopig geen daling va de actuele olieprijs wordt verwacht waardoor hoge de hoge brandstofprijzen in Nederland blijven gelden. Wensink begrijpt dat u hierdoor wellicht nadenkt over wat dit mogelijk voor u betekent en of het misschien al interessant is om over te stappen naar een elektrische auto. Wij zetten de meest belangrijke onderwerpen graag voor u op een rij.

In dit nieuwsitem komen de volgende onderwerpen aan bod:

 1. Maatregelen benzine- en dieselprijzen in Nederland en omliggende landen
 2. Elektrisch rijden goedkoper dan benzine?
 3. Tips om te besparen op brandstof
 4. Subsidie op een elektrische personen- of bedrijfsauto

Maatregelen benzine- en dieselprijzen in Nederland en omliggende landen

Nederland staat al sinds jaar en dag bekend als een relatief duur land als het gaat om de prijzen van brandstof in vergelijking met overige Europese landen, zo ook voor de opbouw en de hoogte van de accijns. Wanneer u in de grensstreek woont kan het voor u interessant zijn om de maatregelen van de Nederlandse buurlanden te weten om hierdoor mogelijk kan besparen op uw brandstof.

Maatregelen brandstofprijzen Nederland

Door de recente roerige tijden zijn de landelijke benzine- en dieseladviesprijzen naar recordhoogtes gestegen, op sommige plekken incidenteel tot wel boven de € 2,50 per liter. Met die ontwikkelingen heeft het kabinet besloten om per 1 april de accijns op benzine met 17,3 cent per liter en de accijns op diesel met 11,1 cent per liter te verlagen. Deze verlaging van accijns op de brandstofprijzen blijven geldig tot en met 31 december 2022.

Brandstof zal uitgesloten worden van de btw-verlaging die gaat gelden per 1 juni 2022.

Maatregelen bandstofprijzen België

Net als in Nederland is er vanwege de exponentiële prijsstijging op brandstof besloten om de accijnzen op brandstof te verlagen in België. De accijns op zowel benzine als diesel gaat tot ten minste eind juli verlaagd worden met 17,5 cent per liter. In aanloop naar het verstrijken van deze tijdelijke verlaging van de brandstofprijzen zal er een evaluatiemoment komen of de noodzaak aanwezig is om deze periode te verlengen.

Maatregelen brandstofprijzen Duitsland

Ook de Duitse overheid heeft besloten om een verlaging door te voeren op de brandstofprijzen, dit wordt gedaan door middel van een tijdelijke korting van 3 maanden op de accijns die wordt geheven op de brandstof. Gedurende deze periode wordt de accijns op benzine met 30 cent per liter verlaagd en voor diesel geldt een verlaging van 14 cent per liter.

In Duitsland geldt de tijdelijke brandstofverlaging per 1 juni 2022 waarbij en houdt 3 maanden in stand tot en met 31 augustus 2022.

Elektrisch rijden goedkoper dan benzine?

Met de actuele stijgende brandstofprijs er liter is het begrijpelijk dat u zichzelf de vraag stelt of het voordelig is om de switch te maken van een auto op benzine- of diesel naar een elektrisch aangedreven auto. De kosten die u op dit moment maakt per kilometer zijn door de hogere brandstofprijzen aanzienlijk hoger geworden. In onderstaande tabel bereken wij voor u wat de gemiddelde brandstofprijs is per kilometer voor een auto op benzine, diesel en gas.

BrandstofVerbruikPrijs voor 40 liter brandstofAfstand die u kan rijden op 40 literPrijs per gereden kilometer
Auto op gas1:1042,00 Euro400 kilometer0,11 cent
Auto op benzine1:1288,00 Euro480 kilometer0,18 cent
Auto op diesel1:1782,00 Euro680 kilometer0,12 cent

Wanneer deze kosten per kilometer van een brandstofauto worden vergeleken met een elektrische auto is er op dit moment een kanteling aan het plaatsvinden waarmee elektrische voertuigen voordeliger zijn.

De meest voordelige wijze om een elektrische auto op te laden is thuis aan een eigen laadpaal of stopcontact. De omgerekende kosten – afhankelijk van het contract van uw energieleverancier – bedragen hierbij zo'n € 0,08 per gereden kilometer. Zelfs bij het gebruik van een snellader aan de snelweg waarmee u voertuig in de meeste gevallen binnen 30 minuten tot 80% opgeladen is bent u voordeliger uit ten opzichte van een auto op benzine of diesel. De kosten hiervan bedragen gemiddeld zo'n € 0,12 per kilometer.

Lees meer over de overstap naar elektrisch

Onze voorraad elektrische personen- en bedrijfswagens

Bekijk alle voorraad

Tips om te besparen op brandstof

Met de hoge brandstofprijzen bent u uiteraard benieuwd waar u direct het verschil kan maken als het gaat om het verbruik van uw auto. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet die u gelijk kan toepassen.

 • Beperk uw snelheid op de snelweg, wanneer u 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u verbruikt uw auto zo'n 14% minder brandstof.
 • Controleer uw bandenspanning regelmatig, zachtere banden zijn van negatieve invloed op uw verbruik.
 • Schakel vroegtijdig naar een hogere versnelling. Om uw verbruik van uw auto te beperken wordt aangeraden om tussen de 2.000 en 2.500 op te schakelen.
 • Houd uw snelheid consistent, een steeds variërende snelheid zorgt dat uw motor meer werk moet verrichten en hierdoor meer brandstof nodig heeft. Wanneer uw auto is voorzien van cruise control is het aan te raden om deze regelmatig te gebruiken wanneer de situatie dit toelaat.
 • Het uitrollen van uw auto zorgt dat u op dat moment een minimale hoeveelheid brandstof nodig heeft.
 • Houdt ramen gesloten, wanneer u met de ramen open rijdt kan dit zomaar 5 á 10% meer verbruik zorgen.
impact-benzineprijzen-media-1

Subsidie op een elektrische personen- of bedrijfsauto

De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van CO2 de komende jaren fors te reduceren. Om deze doelstelling extra kracht bij te zetten heeft de overheid extra budget vrijgesteld om elektrische mobiliteit te stimuleren, dit wordt gedaan door middel van subsidies op nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's en bedrijfswagens voor zowel particulieren als zakelijke rijders. Als koper kunt u hierdoor profiteren van interessante voordelen.

 • Particuliere rijders
  Zo kunt u als particuliere rijder op de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto aanspraak maken op de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) waarmee u tot wel € 3.350,- aanschafsubsidie ontvangt.
 • Zakelijke rijders
  Ook ondernemers of non-profitinstellingen die zakelijk een bedrijfsauto rijden en de switch overwegen naar elektrisch kunnen profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Met deze subsidieregeling profiteert u tot wel € 5.000,- voordeel voor iedere bedrijfsauto die u aanschaft.
 • Vrachtwagens en trucks
  Ook om de transitie van benzine naar emissievrij in de logistieke sector te stimuleren heeft de overheid ook een subsidieregeling geïntroduceerd voor vrachtwagens, namelijk de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). Binnen deze regeling profiteren kleine ondernemingen het meest ten opzichte van grote ondernemingen, wel zo eerlijk aangezien het voor ondernemingen grote investeringen zijn. De maximale subsidiesteun voor vrachtwagens binnen deze regeling kan oplopen tot wel 37% van de aanschafwaarde met een maximum van €131.900,-. 

Benieuwd naar alle subsidies en voorwaarden?

Ontdek alle subsidies voor elektrische voertuigen