Dit jaar nog voordelig rijden!

De BPM-vrijstelling voor ondernemers, die een nieuwe bestelauto kopen verdwijnt per 1 januari 2025. De afschaffing van deze grijskentekenregeling is aangekondigd op Prinsjesdag door het kabinet en definitief akkoord gegeven door de Eerste en Tweede Kamer middels het Belastingplan 2023.
Waar ondernemers op dit moment aanspraak kunnen maken op deze vrijstelling, zal dit in de toekomst dus mogelijk niet meer het geval zijn voor auto’s met een verbrandingsmotor.

Als Mercedes-Benz-dealer informeren wij u graag tijdig over deze wijzigingen en adviseren u tevens over de inperking van de gevolgen van deze BPM-afschaffing voor uw eigen onderneming.
 

Waarom vervalt de vrijstelling BPM?

De overheid wil met deze wijziging de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren. Aangezien de BPM berekend wordt aan de hand van de CO2-uitstoot, loont het zich om een CO2-uitstootvrije of zuinige bedrijfsauto te kopen.
Daarom blijft de uitzondering op elektrische bestelauto’s bestaan. Hiermee wil de overheid de verkoop van emissievrije bedrijfsauto’s stimuleren, net zoals nu voor elektrische personenauto’s wordt gedaan.

Graag maken wij u inzichtelijk hoe het zit met de aanschafprijs v.w.b. de BPM van uw nieuwe Mercedes-Benz bedrijfswagen dit jaar (2024) en in 2025.

ModelVanaf prijsCO₂

Extra BPM per 2025 

(€66,91 per gram Co2)

Vanaf prijs per 2025
Citan 110CDI€ 19.385,-133 g/km€ 8.899,03€ 28.284,03
Vito 114 L2€ 37.865,-193 g/km€ 12.913,63€ 50.778,63
Sprinter 315 L2H2€ 43.520,-243 g/km€ 16.259,13€ 59.779,13

* Inflaties niet meegenomen op de catalogusprijs

slider-1-bpm

Welke modellen komen in aanmerking?

Wat is BPM?

BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Dit is een aanschafbelasting die u eenmalig betaalt als u een nieuw auto koopt. Hoeveel BPM u betaalt verschilt per voertuig en is gebaseerd op de hoogte van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. U betaalt de belasting ook als u een auto uit het buitenland importeert. In dat geval betaalt u de belasting ook op tweedehands auto’s. Ook ondernemers betalen BPM wanneer ze een personenauto aanschaffen. Maar bij het kopen van een bestelauto voor de zaak gelden op dit moment nog andere regels.

Regels voor de huidige BPM-uitzondering

Om geen BPM over uw bedrijfswagen te betalen, moet u als ondernemer wel aan een aantal regels voldoen. Dit zijn een aantal eisen:

  • Uw gebruikt de bedrijfswagen voor meer dan 10% van het totale aantal kilometers dat u op een jaar rijdt voor uw onderneming;
  • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst;
  • De bedrijfswagen is hoofdzakelijk ingericht voor het vervoer van goederen en bevat geen zitplaatsen in de laadruimte.

Voldoet u niet aan deze eisen? Dan zult u waarschijnlijk BPM-aangifte moeten doen en belasting moeten betalen.
 

Emissievrije zones vanaf 2025

Naast de afschaffing van de BPM-vrijstelling zijn er meer maatregelen op komst die invloed hebben op zakelijk autorijden. Een daarvan is de opkomst van emissievrije zones in steden. Vanaf 2025 mogen enkel uitstootvrije bedrijfswagens bepaalde zones betreden. Dit betekent dat bedrijfswagens met een verbrandingsmotor niet langer welkom zullen zijn. Meer informatie over dit onderwerp leest u hier.

Altijd ruime voorraad

Persoonlijk contact

16 vestigingen, altijd dichtbij

De koffie staat altijd klaar!

Hoe anticipeert u op de nieuwe wet- en regelgeving?

Als de plannen van het kabinet allemaal doorgaan, dan zullen veel ondernemers hier last van ondervinden. Met name de ondernemers die meerdere bedrijfswagens in hun bezit hebben. Met de maatregelen in het vooruitzicht is het verstandig om een emissievrije bedrijfswagen te overwegen. Hierdoor kunt u aanspraak blijven maken op de vrijstelling van de BPM en bent u verzekerd dat u emissievrije zones mag betreden.

Vind u nieuwe bedrijfswagen en rij dit jaar nog voordelig weg!
 

* Getoonde tarieven zijn op basis van Full Operational lease excl. btw, 60 maanden en 10.000 km per jaar. Bijtelling o.b.v. belastbaar inkomen tot € 68.507 en belastingpercentage van 37,10%. Dit betreft een indicatieve berekening waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.