breinbus-emma-kinderziekenhuis-hero-mobiel

Wensink zet onderzoek Emma Kinderziekenhuis in beweging

Wensink zet onderzoek Emma Kinderziekenhuis in beweging

Deze week namen de onderzoekers van het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis een bijzondere Mercedes-Benz bestelwagen in gebruik. De Sprinter is volledig ingericht om op locatie onderzoek te kunnen doen naar het functioneren van de hersenen bij kinderen. Met de zogeheten Emma Breinbus komt door Covid-19 stilgevallen onderzoek weer letterlijk en figuurlijk in beweging.

Emma Breinbus

In het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam werken neurowetenschappers en kinderpsychiaters samen om onderzoek te doen naar het functioneren van de hersenen bij zieke kinderen. Kinderen uit het ziekenhuis die meedoen aan wetenschappelijk onderzoek worden soms behoorlijk intensief belast. Ook voor ouders is het lastig om ruimte te maken in hun volle agenda. Als gevolg hiervan besluit ongeveer 40% van de kinderen en ouders niet mee te doen met onderzoek. Dat is niet goed voor de kwaliteit van het onderzoek. Deze situatie werd het afgelopen jaar alleen maar versterkt door de Covid-19 maatregelen, waardoor ziekenhuisbezoeken voor onderzoek lang niet mogelijk waren of zelfs ongewenst. Daarom werd gezocht naar een oplossing om deelname aan wetenschappelijk onderzoek laagdrempeliger te maken. 

Het afgelopen jaar hebben Niek Smit (Wensink Inbouw) en Melvin Dirksen (Accountmanager Wensink Mercedes-Benz Vans) nauw met het Emma Kinderziekenhuis samengewerkt om een mobiele oplossing, de Emma Breinbus, te realiseren. Het resultaat is afgelopen week in gebruik genomen: een Mercedes-Benz Sprinter 214 CDI met volledige zelfvoorzienende inbouw. De voorwielaangedreven variant heeft een hoger laadvermogen en een lagere laaddrempel en is daarmee erg geschikt voor de wensen van de onderzoekers. Marsh Königs, neurowetenschapper Emma Kinderziekenhuis: “Met de Breinbus kunnen we naar de kinderen toe. Dat maakt meedoen een stuk laagdrempeliger voor kinderen én hun ouders. Bovendien halen we het onderzoek uit de ziekenhuissfeer en vinden kinderen het leuk om in zo’n bijzonder voertuig te zitten. We hebben bewust voor de Mercedes-Benz Sprinter gekozen vanwege de kwaliteit, betrouwbaarheid en de uitstraling. Wensink heeft al onze wensen vertaald naar een turn key oplossing. We zijn dan ook heel trots op deze mobiele onderzoeksruimte!”

Van airco tot EEG module

Het Emma Kinderziekenhuis had een behoorlijke wensenlijst voor het voertuig. Ondanks de compacte buitenafmetingen om makkelijk door het verkeer in de Amsterdamse binnenstad te komen, wilde men een volledig uitgeruste bestelwagen die van alle gemakken was voorzien. Om alle inbouwapparatuur en de aiconditioning probleemloos acht uur aaneengesloten te laten functioneren, werd door Wensink Inbouw een zwaarder accupakket op de Sprinter gezet. Ook voor inbouwapparatuur zoals de kostbare EEG module die hersenactiviteit meet, moest de Sprinter bijna trillingsvrij zijn. Daarnaast was het een harde eis dat kinderen in de Sprinter geen licht- en geluidsprikkels van buitenaf ervaren. Königs: “We hebben steeds over en weer ideeën en oplossingen met elkaar gedeeld. Uiteindelijk bleef er een totaalplaatje over waarbij in principe voor alles een oplossing is bedacht. De Sprinter heeft naast onderzoeksapparatuur onder meer een geïsoleerde vloer- en wandbetimmering, een keukenblok, een werkplek met bureau en een camerasysteem.” DesignPartner Reclame heeft de binnen- en buitenkant van de Breinbus voorzien van een strakke en kindvriendelijke bestickering.

Gezamenlijk doel

Al vanaf het begin af aan wist men bij Wensink Automotive dat het niet om een gangbaar voertuig ging. De Sprinter zal naar verwachting slechts tussen de twintig- en dertigduizend kilometer per jaar rijden, maar wel heel intensief gebruikt worden. “Om tot de beste oplossing te komen, hebben we goed samengewerkt. We hebben echt de tijd genomen om alles tot in de kleinste details uit te denken. De Breinbus is hierdoor een behoorlijk kostbaar voertuig geworden dat we nooit zonder een anonieme donateur konden realiseren. Maar gelukkig hebben Wensink Automotive en DesignPartner Reclame ook financieel meegedacht om dit te verwezenlijken.” Wensink gaat middels een full operational service lease via Wensink Lease & Services het periodieke onderhoud van de Mercedes-Benz Sprinter verzorgen zodat de betrouwbaarheid en veiligheid van de Breinbus de komende jaren gegarandeerd blijft.

Wensink Automotive

Wensink Automotive zorgt er al ruim 30 jaar voor dat haar klanten zorgeloos onderweg zijn. Dit doet Wensink met ruim 1.200 medewerkers vanuit ongeveer 40 vestigingen in Noord- en Oost-Nederland. In het multimerkenpalet worden zowel nieuwe als gebruikte voertuigen aangeboden. Wensink biedt naast verkoop en service een breed scala diensten aan. Denk hierbij aan bedrijfswageninrichting, financiering en/of verzekeringen. Daarnaast heeft Wensink een eigen leaselabel, meerdere schadeherstelbedrijven en een truck- en trailerbedrijf.