e-transit-custom-hero-mobiel

Vrijstelling van BPM wordt opgeheven

Vrijstelling van BPM wordt opgeheven

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord van eind 2021 bekendgemaakt dat zij de vrijstelling van BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) voor bedrijfswagens willen afschaffen. Waar ondernemers op dit moment aanspraak kunnen maken op deze vrijstelling, zal dit in de toekomst mogelijk niet meer het geval zijn voor auto’s met een verbrandingsmotor. In dit bericht lichten wij de plannen van het kabinet toe en bespreken we hoe ondernemers op de situatie kunnen anticiperen.

Het kabinet heeft aangekondigd dat zij de huidige vrijstelling van de BPM vanaf 2024 geleidelijk willen afbouwen. Dit zal in drie fases gebeuren en uiteindelijk ervoor zorgen dat de vrijstelling in 2026 geheel is afgebouwd. Het plan is om vanaf 2026 het gebruikelijke BPM-tarief te heffen op bedrijfswagens. Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor emissievrije bedrijfswagens. Op deze bedrijfswagens zal namelijk nog wel aanspraak gemaakt kunnen worden op een vrijstelling van de BPM. Met deze maatregelen streeft het kabinet om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Emissievrije zones vanaf 2025

Naast de afschaffing van de BPM-vrijstelling zijn er meer maatregelen op komst die invloed hebben op zakelijk autorijden. Een daarvan is de opkomst van emissievrije zones in steden. Vanaf 2025 mogen enkel uitstootvrije bedrijfswagens bepaalde zones betreden. Dit betekent dat bedrijfswagens met een verbrandingsmotor niet langer welkom zullen zijn. Meer informatie over dit onderwerp leest u hier.

Hoe anticipeert u op de nieuwe wet- en regelgeving?

Als de plannen van het kabinet allemaal doorgaan, dan zullen veel ondernemers hier last van ondervinden. Met name de ondernemers die meerdere bedrijfswagens in hun bezit hebben. Met de maatregelen in het vooruitzicht is het verstandig om een emissievrije bedrijfswagen te overwegen. Hierdoor kunt u aanspraak blijven maken op de vrijstelling van de BPM en bent u verzekerd dat u emissievrije zones mag betreden.

Wilt u meer informatie of advies? U kunt bij Wensink terecht om de verschillende opties op een rij te zetten. Ons team staat voor u klaar!