bijtelling-auto-header-mobiel

Bijtelling 2022

Wij brengen u graag op de hoogte van de wijzigingen 

Wijzigingen bijtelling 2022: Wat betekent het voor u?

Vanaf 2022 veranderen er een aantal zaken op het gebeid van bijtelling. Voor PHEV, hybride, benzine- en dieselauto's verandert er niks. Echter voor elektrische auto's wel. Wat de veranderingen zijn voor u en waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een auto zetten wij graag voor u op een rijtje. 

 Met CO2-uitstootZonder CO2-uitstoot
Bijtellingspercentage22%16%
Maximum cataloguswaarden.v.t.€35.000,-
BPMJa (uitstoot afhankelijk)Geen
WegenbelastingVol-tariefGeen
Meer informatie

Bijtelling volledig elektrische auto's

Voor elektrische auto's staan er veel veranderingen voor de deur met betrekking tot de bijtelling. De belangrijkste wijziging is dat het bijtellingspercentage stijgt van 12% naar 16%. Welke veranderingen dit zijn kunt u zien in onderstaande tabel.

Bijtelling

2021

2022

2023

2024

2025

2026

Volledig Elektrisch (EV)

12%

16%

16%

16%

17%

22%

Max. van catalogusprijs*

€40.000

€35.000

€30.000

€30.000

€30.000

n.v.t

* Het maximumbedrag verlaagde bijtelling geldt tot 2025 niet voor innovatieve elektrische auto’s (waterstof, zonnecelauto's)

Veelgestelde vragen bijtelling

Wat is bijtelling?

Rijdt u een auto van de zaak dan moet u daar bijtelling voor betalen. De overheid vindt namelijk dat als u een auto 'cadeau' krijgt van uw baas u hier belasting over dient te betalen. Bijtelling kan dus worden vergeleken met loonbelasting. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Er zijn twee bijtellingstarieven. Bijtelling voor auto's die minder dan 0 gram CO2 uitstoten per kilometer (volledig elektrische auto's) of voor auto's die meer dan 0 gram CO2 uitstoten per kilometer. 

Wanneer moet ik bijtelling betalen?

Wanneer u de zakelijke auto ook privé gebruikt wordt er eigenlijk altijd afgesproken dat de werknemer een eigen bijdrage levert. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk per werkgever en kan dus voor iedereen verschillend zijn. De bijtelling die moet worden betaald voor de auto is afhankelijk van een aantal factoren. Dit is de catalogusprijs van de auto en de CO2-uitstoot.

Hoe bereken ik mijn bijtelling?

U heeft van de zaak een auto tot uw beschikking. Uiteraard wilt u vooraf wel berekenen hoeveel u per maand kwijt bent aan bijtelling. Hiervoor kunt u een gemakkelijke berekening gebruiken. We gaan voor het gemak ervan uit dat de cataloguswaarde van de auto €40.000,- is. De auto is niet volledig elektrisch dus u betaald 22% bijtelling. De berekening zou in dit geval zijn: 22% van €30.000 is €6.600 per jaar. Dit komt neer op €550 per maand.

Betaal ik minder bijtelling voor een elektrische auto?

Ja, wanneer u een elektrische auto rijdt betaald u in 2021 12% bijtelling over maximaal €40.000 van de catalogusprijs.* In 2022 wordt dit 16% bijtelling van €35.000 van de catalogusprijs.

* Het maximumbedrag verlaagde bijtelling  geldt tot 2025 niet voor innovatieve elektrische auto’s (waterstof, zonnecelauto's)

Wat is de geldigheidsduur van het bijtellingspercentage?

Het bijtellingspercentage dat geldt bij de eerste ingebruikname van de auto (de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld) blijft van toepassing gedurende 60 maanden (gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname).

Wat wordt als zakelijke kilometers beschouwd?

Zakelijke kilometers zijn woon-werkverkeer en kilometers die gereden worden tussen afspraken. Kilometers die u privé maakt zoals boodschappen doen of naar vrienden gaan worden niet beschouwd als zakelijke kilometers. 

Kan ik bijtelling vermijden?

Wanneer u minder dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden kunt u onder de bijtelling uitkomen. Hiervoor moet u wel kunnen aantonen dat u minder dan 500 kilometer privé hebt gereden.

Kan ik mijn bijtelling verlagen?

Er zijn verschillende manieren om uw bijtelling te verlagen:

  • Kies een auto met een lagere catalogusprijs
  • Kies een auto met een lager bijtellingstarief zoals een elektrische auto
Mijn vraag staat hier niet bij, hoe kan ik contact opnemen?

U kunt bij extra vragen altijd contact met ons opnemen via dit formulier