wensink-kennisbank-aangenaam-de-herfst-door-hero-mobiel

Aangenaam de herfst door

Samen met uw auto goed voorbereid en veilig onderweg!

Ga veilig de herfst door met deze 6 tips

De dagen worden korter, de weersvoorspellingen slechter. De herfst is officieel van start gegaan. Is uw auto klaar om deze weersomstandigheden te trotseren? Het is verstandig om uw auto te laten controleren. We helpen u graag aangenaam de herfst door. In dit artikel vindt u tips met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  1. Banden
  2. Laaghangende herfstzon
  3. Verlichting
  4. Ruitenwissers
  5. Condens
  6. Accu

Zeker weten dat uw wagen herfstklaar is?

1. Controleer uw (winter)banden


Het aanbreken van de herfst betekent doorgaans een gladder wegdek. Het regent vaker, er vallen bladeren en het kan vorstig zijn. Goede banden zijn in deze tijden onmisbaar. Gladde banden kunnen gevaarlijke situaties opleveren, zo zorgen ze voor een langere remweg en verhogen ze de risico's van aquaplaning. In Nederland moeten uw banden minimaal 1.6mm profiel hebben om de weg op te mogen. Ook het type band onder uw auto is van belang. Winterbanden hebben een andere samenstelling dan zomerbanden, winterbanden hebben meer profiel, meer grip en kunnen beter tegen lagere temperaturen. Uw auto komt sneller tot stilstand. In de praktijk kan dit het verschil maken; wel of geen botsing of schade.


 

remweg-bij-nat-wegdek-zomerbanden-winterbanden

2. Bescherm uzelf tegen de laaghangende herfstzon om verblinding te voorkomen


Heerlijk zo’n herfstzonnetje maar meestal schijnt die recht in uw ogen en wordt het opeens lastig om te zien of het stoplicht op rood staat of er verkeer van rechts komt. Een zonneklep of zonnebril doet wonderen.

3. Houd uzelf zichtbaar voor andere weggebruikers met goedwerkende verlichting


Om 8:00 uur in de ochtend wordt het pas licht en om 18:00 uur ’s avond is het alweer donker. Met deze kortere dagen, maar ook met mistig weer wilt u wel graag goed kunnen zien en goed gezien worden. Niet zeker of alle lichten het doen of juist afgesteld zijn? Laat uw verlichting controleren of controleer ze zelf in de reflectie van bijvoorbeeld een ruit. Altijd handig is om ook reservelampjes in uw auto te bewaren.

herfst-6-tips-ruitenwisser-1

4. Ruitenwissers: herken wanneer ze aan vervanging toe zijn


Niets is zo vervelend als het passeren van een vrachtwagen in de regen en volledig uw zicht kwijt raken door het opspattende water. Goed werkende ruitenwissers zorgen dat u zicht houdt. Maken uw ruitenwissers veel geluid of strepen dan zijn ze versleten en aan vervanging toe. Wanneer u de ruitenwissers inspecteert is het verstandig om direct te controleren of er nog voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is. Het kan slim zijn om alvast te kiezen voor ruitenwisservloeistof die bestand is tegen vorst.

5. Voorkom condens in uw auto tijdens het rijden om optimaal zicht te behouden 


Condens kan uw zicht flink belemmeren. Door het kouder wordende weer heeft u vaker last van condens in de auto, dit komt door de luchtvochtigheid. De auto is koud en u bent warm, waardoor er condens ontstaat. Het aanzetten van de verwarming lost dit vaak op. Of zorg voor een doekje of trekker in de auto.

6. Laat uw accu controleren


Startproblemen als het weer kouder wordt? Wanneer de buitentemperatuur daalt nemen de prestaties van uw accu af. De gemiddelde levensduur van een accu is wel 5 tot 7 jaar, de meeste accu's sneuvelen uiteindelijk in de winter. Dit is verschillend per auto, maar ook afhankelijk van hoe vaak de auto word gebruikt. Het is verstandig om uw accu in de loop van de herfst te laten controleren, zodat u zorgeloos kunt doorrijden in de koude seizoenen. Gaat u binnenkort op wintersport? Dan is het extra belangrijk om uw accu even te controleren, zo weet u zeker dat deze nog een winter meegaat. Het laatste wat u immers wil is langs de snelweg stil komen te staan terwijl het rond het vriespunt is.

Gaat u op wintersport?

Veelgestelde vragen over het rijden in de herfst

Welk licht moet ik wanneer gebruiken?

De mistlampen voor kunt u bij lichte mist (tot 200 meter zicht) gebruiken. Uw dimlicht moet u altijd aan hebben bij slecht zicht. Bij auto’s waar uw verlichting automatisch wordt geregeld, moet u dit handmatig aan zetten. De sensoren meten namelijk alleen of het licht of donker is. Ze kunnen niet meten of er mist is onderweg.

Zet nooit uw groot licht aan bij mist. Grootlicht weerkaatst in de mist waardoor u uzelf en anderen kunt verblinden.

Uw mistlampen achter mag u alleen aanzetten bij zeer dichte mist (mist tot maximaal 50 meter zicht). Zet u uw mistlampen achter ook aan bij meer zicht, dan kan dit hinder opleveren voor andere weggebruikers en kunt u zelfs een boete krijgen. De boete bedraagt €140,-.

Wat moet ik doen bij laagstaande zon?

Bij een laag hangende zon wordt geadviseerd om u snelheid en afstand aan te passen. Zo kunt u anticiperen op het verkeer. Wanneer u uw zonnescherm in de auto kantelt, houdt er rekening mee dat u voldoende zicht houdt door uw voorruit.  

Zorg er ook voor dat u altijd een zonnebril in uw auto hebt liggen en uw ruiten schoon zijn zodat u goed zicht houdt op het verkeer. Maak uw ruiten ook aan de binnenkant regelmatig schoon.

Wat moet ik doen bij veel regenval en gladheid?

Controleer altijd uw banden. Het advies is om 2,5 mm bandenprofiel te hebben. Houd ook meer afstand dan gebruikelijk, omdat de gladheid ervoor zorgt dat u een langere remweg heeft.